Chcesz wziąć udział w degustacji whisky ze mną?
Sprawdź kiedy poprowadzę kolejną w Twoim mieście

Destylarni Old Pulteney – morska single malt whisky

Destylarnia Old Pulteney, a właściwie to Pulteney, bo „Old Pulteney” to nazwa marki whisky, znajduje się na północy szkockich Highlands. Ten przepiękny region jest warty odwiedzin nie tylko ze względu na whisky, ale także na niewiarygodną przyrodę. Old Pulteney reklamowana jest jako „maritime malt”, czyli „whisky morska”. Przez wiele lat Old Pulteney była najbardziej wysuniętą na północ destylarnią szkockiego „mainland” do czasu aż w 2013 tytuł ten przejęła destylarnia Wolfburn.

Old Pulteney

Historia Old Pulteney

Od XVIIIw. do połowy XXw. port w miasteczku Wick, gdzie znajduje się destylarnia Pulteney, był europejską stolicą połowu śledzi. Po połowie XIX w. w porcie cumowała zawrotna liczba przekraczająca 1000 kutrów. Oczywiście spowodowało to także przypływ ludzi do miasteczka przez co konieczny był jego rozrost. Tak powstało „Pulteneytown” – miasteczko nazwane po Sir Williamie Pulteneyu, który odegrał istotną rolę ekspansji Wick stając się jego integralną częścią dopiero w 1902 roku.

Old Pulteney

Łatwo się domyślić, że wielu rybaków w jednym miejscu buduje popyt na whisky, czego następstwem musiało być powstanie destylarni. Założył ją w 1825 roku James Henderson, który w swoim CV miał już wcześniejszą nielegalną produkcję. Warto dodać, że destylarnia Pulteney jako jedna z nielicznych zlokalizowana jest w samym mieście (podobnie jak Oban, Springbank i Bowmore). Destylarnia Pulteney stała się popularnym producentem whisky do blendów przez co z Pulteneytown eksportowano dużo whisky i mówiło się, że dwa główne surowce tego miasteczka to srebro (śledzie) i złoto (whisky). Rodzina Henderson prowadziła destylarnię przez wiele dekad, aż w 1921 sprzedano ją firmie Jas. Watson of Dundee, która z kolei w 1924 sprzedała ją firmie John Dewar & Sons, która z kolei wniosła ją do DCL. Destylarnia działała jeszcze przez kilka lat aż w 1930 konieczne okazało się jej zamknięcie spowodowane kryzysem na lokalnym rynku. Rybacy z miasteczka pili z takim zapałem, że konieczne okazało się wprowadzenie prohibicji co doprowadziło do zamknięcia destylarni.

Pulteney otworzyła się w 1951 roku pod wodzą Roberta ‘Bertie’ Cumminga, który sprzedał ją kanadyjskiej firmie Hiram Walker, która z kolei wniosła ją do Allied Distillers. W 1995 roku Allied Distillers sprzedała Pulteney wraz z destylarnią Balblair firmie Inver House. W owym czasie destylarnia wymagała gruntownego remontu. Po renowacji otworzono destylarnię dla turystów i rozpoczęto budowę marki Old Pulteney, która cieszy się dzisiaj dużym zainteresowaniem miłośników whisky.

Old Pulteney czyli morska whisky!

Z uwagi na swoją morską proweniencję, Old Pulteney często angażuje się w marketing żeglarski. Jednym z przykładów jest rejs dookoła świata jachtu Old Pulteney w ramach regat Clipper Round the World Race 2013-2014.

W tym miejscu nie mogę się powstrzymać przed wstawieniem tej fotki ponieważ nie ukrywam, że czuję ten klimat 😀

Technologia w destylarni Pulteney

  • Old Pulteney produkuje niespełna 2M litrów spirytusu rocznie.
  • Alembiki wykorzystywane w destylarni Pulteney są pękate i warunkują duży refluks.
  • Beczki wypełniane są w mocy 69%.
  • Destylarnia ma dwa magazyny, w których leżakują głównie beczki po bourbonie.

 



Kieliszki do degustacji whisky



Nowy rozlew wódki Miler Spirits

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

« »
Scroll to top