Linkwood to whisky dostępna głównie w rozlewie niezależnym. Właśnie z taką butelką mamy dzisiaj do czynienia. Linkwood 18 yo whisky od A.D. Rattray może budzić emocje swoim ciemnym kolorem. Wskazuje on na to, że whisky po sherry, w których whisky ta leżakowała były aktywne.
O destylarni Linkwood
Linkwood to whisky, którą jak wiele innych destylarni, należy do DIAGEO, a że jej roczna wydajność jest stosunkowo nieduża (sięga 2,5 miliona litrów) to whisky ta nie jest ogólnodostępna. Tym razem udało mi się zdobyć bardzo ciekawą wersję Linkwood 18 yo whisky, która pochodzi od niezależnego bottlera A.D. Rattray. Whisky ta leżakowana była wyłącznie w beczkach po sherry, co nadało jej nie tylko wspomniany kolor, ale także bardzo charakterystyczne właściwości smakowe.
Jak smakuje Linkwood 18 yo whisky?
Oko: bursztyn
Nos: 22 – wszystko czego pragnę od sherry! Na początku klasyczna siarka i proch, a później waniliowo-kremowa słodycz o wybitnie deserowym charakterze. Maślana. Niezbyt złożona whisky, ale bardzo reprezentatywna dla wpływu sherry na aromat.
Język: 22 – oleista i słodka
Finisz: 22 – gęsta whisky, która leniwie rozlewa się po języku, melasowa, słodka w tle pokazuje suszone owoce i bardzo dobrą gorzką, lekko pieprzną z mocy alkoholu, czekoladę, która trwa, trwa i trwa! Lubię to!
Balans: 22
ABV: 58,7%
Total: 88