Tajna receptura Campari – sławny bitter przez lata powstawał z pluskwiaków

Prawdopodobnie najbardziej charakterystyczną cechą Campari jest niezwykle żywy, karminowy kolor. To właśnie karmin zapewnił bitterowi światową rozpoznawalność. 

Karmin – barwnik z pluskwiaków

Jest to barwnik nazywany też koszenilą. Pozyskuje się go z żerującego na kaktusach gatunku pluskwiaków z podrzędu czerwców o nazwie Dactylopius coccus.

Dactylopius coccus

Co ciekawe, koszenilę można produkować także z innych odmian czerwca, m.in. z czerwca polskiego (Porphyrophora polonica).

Porphyrophora polonica - karmin

Czerwony barwnik stanowi około 25% masy owadów. Koszenlia to jeden z najbardziej atrakcyjnych barwników naturalnych. Pierwotnie wykorzystywano ją nawet w malarstwie, ale zrezygnowano z uwagi na słabą odporność na światło. Karmin wykorzystuje się jednak do barwienia tkanin oraz w technice barwień preparatów do mikroskopii świetlnej. Dodatkowo, używa się go do barwienia żywności oznaczając go symbolem E-120.

Alizaryna go zastępuje

W tej chwili, konkretnie od 2006 roku, karmin nie jest już używany do barwienia Campari. W użyciu przemysłowym zastąpił go syntetycznie otrzymywany barwnik – alizaryna. 

Alizarynę otrzymuje się z marzany barwierskiej (Rubia tinctorum L.)

Marzana barwierska - karmin

Chemicznie, alizaryna to związek organiczny będący pochodną chinonów.

 

 



Kieliszki do degustacji whisky



Nowy rozlew wódki Miler Spirits

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

« »
Scroll to top