Tajna receptura Campari – sławny bitter przez lata powstawał z pluskwiaków

Prawdopodobnie najbardziej charakterystyczną cechą Campari jest niezwykle żywy, karminowy kolor. To właśnie karmin zapewnił bitterowi światową rozpoznawalność. 

Karmin – barwnik z pluskwiaków

Jest to barwnik nazywany też koszenilą. Pozyskuje się go z żerującego na kaktusach gatunku pluskwiaków z podrzędu czerwców o nazwie Dactylopius coccus.

Dactylopius coccus

Co ciekawe, koszenilę można produkować także z innych odmian czerwca, m.in. z czerwca polskiego (Porphyrophora polonica).

Porphyrophora polonica - karmin

Czerwony barwnik stanowi około 25% masy owadów. Koszenlia to jeden z najbardziej atrakcyjnych barwników naturalnych. Pierwotnie wykorzystywano ją nawet w malarstwie, ale zrezygnowano z uwagi na słabą odporność na światło. Karmin wykorzystuje się jednak do barwienia tkanin oraz w technice barwień preparatów do mikroskopii świetlnej. Dodatkowo, używa się go do barwienia żywności oznaczając go symbolem E-120.

Alizaryna go zastępuje

W tej chwili, konkretnie od 2006 roku, karmin nie jest już używany do barwienia Campari. W użyciu przemysłowym zastąpił go syntetycznie otrzymywany barwnik – alizaryna. 

Alizarynę otrzymuje się z marzany barwierskiej (Rubia tinctorum L.)

Marzana barwierska - karmin

Chemicznie, alizaryna to związek organiczny będący pochodną chinonów.

 

 



Kieliszki do degustacji whisky



Nowy rozlew wódki Miler Spirits

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

« »
Scroll to top
 

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"