
NEWSLETTER
Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"
„Kozuba & Sons Distillery” – wywiad z Maciejem Kozubą z destylarni Rozmowa z dnia 15.12.2015 TM: Przenieśliście się do USA – czy oficjalna nazwa destylarni to teraz Kozuba nad Sons, czy funkcjonują obie nazwy? MK: Tak, nasza destylarnia na Florydzie działa pod nazwą Kozuba & Sons distillery, Inc, a polska nadal będzie funkcjonować pod dotychczasową. TM: Czy jest jakiś oficjalny powód przenosin, który można podać publicznie? MK: Przede wszystkim niekorzystna sytuacja rynkowa hamująca lub wręcz uniemożliwiająca rozwój małym przedsiębiorcom z naszej branży. Gdzieś już padło sformułowanie, że “drugą, silniejszą nogę
Przeczytaj cały wpis »Fred Noe to prawnuk twórcy Jim Beam bourbon. Podczas naszego spotkania Fred opowiadał historie, których nie da się przeczytać w książkach i usłyszeć od domorosłych znawców whiskey. W tym wywiadzie dowiesz się m.in. jak powstał Jim Beam Devil’s Cut, co łączy destylarnię Jim Beam w USA i Laphroaig w Szkocji oraz jakie trendy w produkcji whiskey amerykańskiej będziemy obserwować w nadchodzących latach
Przeczytaj cały wpis »Kilka dni temu miałem okazję spotkać się z Rajmundem Matuszkiewiczem, który jest inicjatorem kultury picia whisky słodowej w Polsce i założycielem pierwszej polskiej strony internetowej na ten temat. Ku mojemu zadowoleniu, Rajmund przyjął zaproszenie do rozmowy o dawnych czasach oraz zgodził się na jej zarejestrowanie. Jeśli chcesz wiedzieć jak to jest rozbijać namiot w destylarni Ardbeg lub pić Macallany stare jak świat, kliknij play i słuchaj opowieści Rajmunda!
Przeczytaj cały wpis »Oto wywiad, którego udzielił mi Marc Boissonnet , Global Brand Ambassador marki Hennessy. Wywiad odbył się pod koniec zeszłego roku i zaginął gdzieś pośród setek mnóstwa wokół MilerPije.pl. Mimo to, jest to ważny tekst więc postanowiłem, że powinniście go przeczytać. Jak zwykle wywiad publikuje w języku, w którym się odbył (szkoda, że nie francuskim:P). Tekst jest autoryzowany
Przeczytaj cały wpis »English-speaking visitors: Just skip the introduction and press play on the video – it is all in English! Podczas finałów FVC, które szeroko relacjonowałem na piśmie i video tutaj, miałem także przyjemność przeprowadzić wywiad z Markku Raittinenem, czyli Master Tasterem marki Finlandia Vodka. Uważam, że to istotne aby rozmawiać o wódce i szukać różnic w jej smaku i jakości. W tej chwili 99% konsumentów postrzega wódkę wyłącznie przez pryzmat następujących kryteriów: gładko „wchodzi”: tak/nie bolała po niej głowa: tak/nie była dobra impreza: tak/nie marka pitej wódki jest prestiżowa: tak/nie Do tego dochodzą
Przeczytaj cały wpis »Spotkałem się przed chwilą z Fredem Noe, który jest wnukiem Jima Beama. Na początku, kiedy zadzwoniła Pani z agencji PR zajmującej się tą marką, proponując mi łączone spotkanie z dziennikarzami Playboya i Maxima od razu odmówiłem. Nie chcę słuchać o tym, że można pić bourbona z colą i tak jest dobrze. Przerobiliśmy już to dawno temu. Na szczęście w zamian zaproponowano mi prywatne spotkanie i na nie przystałem. Nie planowałem tego, ale przy drugim pytaniu do Freda włączyłem nagrywanie i okazało się nagle, że z czegoś co miało być wywiadem
Przeczytaj cały wpis »Kolekcjonowanie miniaturek to element świata alkoholi, który jest bardzo popularny nie tylko w USA, ale także w Polsce. Łukasz Czajka to jeden z najbardziej zapalonych i aktywnych kolekcjonerów miniaturek w naszym kraju. Łukasz zbiera miniaturki od 1995 i ma w swojej kolekcji ponad 1300 sztuk buteleczek. Sam nie wiem zbyt wiele o miniaturkach, ale pomyślałem, że to bardzo ciekawy temat więc poprosiłem Łukasza o gościnny wpis na moim blogu. Możecie zatem przeczytać czym są miniaturki, ile kosztują, jak je zbierać oraz co najważniejsze dlaczego jest to tak pociągające hobby. Zapraszam!
Przeczytaj cały wpis »© 2025 milerpije.pl – wszystko, co musisz wiedzieć o whisky | Mapa strony
Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"