
NEWSLETTER
Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"
Destylarnia Cooley leżąca w północnej części Irlandii powstała w roku 1987 kiedy to John Teeling kupił gorzelnię produkującą spirytus ziemniaczany i zamienił ją w destylarnię whisky. Na 2012 roku destylarnię Cooley kupił amerykański koncern Beam Inc. Sprzedaż ta oznacza, że w tej chwili żadna z dużych irlandzkich destylarni nie ma irlandzkiego właściciela. O tempora, o mores!
Przeczytaj cały wpis »Zaczniemy od Bushmillsa bo jest na B 🙂 Dzisiaj Destylarnia Old Bushmills!
Przeczytaj cały wpis »No i w końcu zaczynamy przygodę z whiskey irlandzkimi. Na przestrzeni kilku notek postaram się opowiedzieć Wam o whiskey irlandzkiej, destylarniach, w których powstaje oraz zaprezentować notki smakowe kilku najważniejszych whiskey. Zespół marketingowy Bushmillsa był tak miły żeby podesłać mi prawie całe swoje portfolio więc będziemy mieli okazje się z nim zapoznać. Niestety zespół whiskey Jameson tego nie zrobił, ale mam kilka sztuk u siebie w barze więc zapoznamy się z nimi (niestety) wybiórczo. Oprócz tego chciałbym przelać też trochę Tullamore Dew, no i oczywiście jakieś SM, single grain
Przeczytaj cały wpis »Czy kolor whisky ma znaczenie? Odwiedziłem niedawno market budowlany i tam, przy okazji poszukiwań, byłem świadkiem bardzo ciekawego zjawiska. Przy regałach z farbami stoją niemal same pary. Byłoby to najbardziej banalne ze spostrzeżeń gdyby nie fakt, że niemal wszystkie stoją tam ze skrzyżowanymi ramionami i niezadowolonymi minami! Dlaczego? Kiedy nie wiadomo o co chodzi, chodzi o kolory
Przeczytaj cały wpis »Od jakich whisky single malt najlepiej zacząć? To pytanie od czytelników bloga powracało tyle razy, że końcu postanowiłem dodać coś na ten temat. Jest wiele dróg, które prowadzą do świata whisky. Jedni trafiają tu przez blendy (błędy? nieeeee), inni przez whisk(e)y amerykańską, a jeszcze innym ktoś nalał kieliszek Laphroaiga i ich świat zwariował. Nie ma więc jednej dobrej drogi. Jest jednak taka drogą, która może odsłaniać świat whisky przyjemnymi krokami w dobrej kolejności. Postaram się ją Wam dzisiaj pokazać. Oprócz tego trzeba dodać, że tym cyklem przekroczyliśmy 100 notek na
Przeczytaj cały wpis »Destylarnia Bunnahabhain (wymawiaj [bunahawen]) to ciekawa gorzelnia whisky słodowej na legendarnej wyspie Islay. Ten trudny do przeczytania wyraz oznacza „ujście rzeki”. Nazwa pochodzi od strumyku Margadale, który wpada do morza w pobliżu destylarni. Bunnahabhain leży na północno-wschodnim wybrzeżu Islay. Może nie jest to najbardziej spektakularny z zakładów produkcji whisky na tej wyspie, ale jest w nim dużo więcej niż tylko „visitor centre” dla turystów i dlatego warto zadać sobie trud przebicia się do tego odległego zakątka Islay żeby go odwiedzić. Destylarnia Bunnahabhain – historia William Robertson założył Bunnahabhain w
Przeczytaj cały wpis »Dzisiaj mam dla Was artykuł o zagadnieniu fundamentalnym! Odpowiemy sobie na ważne pytanie dotyczące tego jaka jest różnica między single malt a blended whisky
Przeczytaj cały wpis »Nie wiem skąd ta inspiracja w środku zimy, ale czuję ostatnio wielką tęsknotę do Włoch. Na pewno nie tylko ja chciałbym znaleźć się w jakimś ciepłym miejscu więc postanowiłem opowiedzieć Wam historię o tym, jak gorący i spontaniczny temperament południa zaklęto w alkohol! Tym razem rzucę trochę światła na grappę. Alkohol ten nie jest popularny w Polsce, choć wiąże się z nim bardzo wiele ciekawostek. Bez wątpienia warto poświęcić mu parę chwil, żeby poszerzyć swoje alkoholowe horyzonty i zastanowić się co to jest grappa! Co to jest grappa? Grappa to
Przeczytaj cały wpis »Wiele osób, które zaczynają interesować się whisky zastanawia się co to jest alembik i jak działa destylacja whisky? Pozornie to proste, jednak każdy kto porwie się na zrozumienie magii tego procesu prowadzonego w miedzianych i niemal magicznych urządzeniach, dojdzie do wniosku, że znalazł się w potężnym labiryncie. Zacznijmy jednak od początku. Jak działa destylacja whisky? Szkocka whisky słodowa destylowana jest w alembikach. Zasadę działania tego procesu opisałem w 10 podpunktach, które ułatwiają jego zrozumienie: Destylacja to metoda rozdziału cieczy. W naszym przypadku chodzi o rozdzielenie alkoholu i wody. Destylacja bazuje
Przeczytaj cały wpis »Czy można pić whisky z colą ? Niemal zawsze, gdy mówię o whisky (a robię to często), słyszę pytanie, które zmusza mnie do skrywania uśmiechu. Wszystko dlatego, że padają w nim mocne słowa. Idzie to tak: „Czy mieszanie z colą to obraza/zniewaga dla whisky?” Chciałbym już nie poruszać tego tematu ponieważ mówię o nim już tyle lat! Niestety nie da się – ten problem powraca jak bumerang. Nasze przekonanie o tym, że każda whisky jest trunkiem tak nobliwym, że mieszanie jej z czymkolwiek to zniewawga jest zakorzenione głębiej niż sama
Przeczytaj cały wpis »© 2025 milerpije.pl – wszystko, co musisz wiedzieć o whisky | Mapa strony
Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"