NEWSLETTER
Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"
Choć Cylnelish to destylarnia niezbyt popularna wśród ogółu, bardziej zaawansowani miłośnicy whisky znają ją dobrze i cenią z uwagi na dużą dostępność w bottlingu niezależnym. Na MP opisałem już sporo „Klajów”, a dzisiaj spotkamy się z kolejnym z nich
Przeczytaj cały wpis »Bowmore 15 yo Mariner to wypust z legendarnej destylarni na Islay przeznaczony na rynek bezcłowy przez co dostępny jest w litrowych butelkach. Whisky leżakowana była w beczkach po bourbonie i sherry Oloroso
Przeczytaj cały wpis »Fettercairn to jedna z dwóch wciąż działających destylarni będących przedstawicielami środkowo-wschodnich Highlands w Szkocji. Choćby dlatego naprawdę warto się z nią zapoznać poprzez degustację. W końcu sensem degustowania whisky jest powiększanie wiedzy o jej świecie i złożoności smaków jaką trunek ten może zaoferować. Dzisiaj spotkanie z Fettercairn. Fettercairn – co to za destylarnia? Fettercairn to destylarnia whisky słodowej w Szkocji, która należy do znanej na całym świecie firmy Whyte & Mackay Ltd., która oprócz blended whisky o tej samej nazwie, w swoim portfolio posiada także tak rozpoznawalne marki Dalmore (to
Przeczytaj cały wpis »A drop of the Irish Blackadder to irlandzka whiskey staje się coraz bardziej popularna, ale możliwość napicia się irlandzkiej whisky słodowej w mocy beczki to prawdziwa rzadkość. Przede mną jedna z zaledwie 316 butelek whiskey irlandzkiej zabutelkowanej przez niezależnego bottlera Blackadder. Zobaczmy jak smakuje!
Przeczytaj cały wpis »Pozostając w temacie torfiaków z lat siedemdziesiątych – Ardbeg, rocznik 1974. Właściwa wszystkim Ardbegom dymność jest w tym przypadku tak dobrze zagospodarowana, że pozwala rozwinąć się innym, ciekawym aromatom. Stare Ardbegi to coś zupełnie niż nowe wypusty tej destylarni, które urzekają głównie fenomenalnym marketingiem
Przeczytaj cały wpis »Talisker 35 yo to jeden z najlepszych wypustów ze Skye, jakie piłem. Dojrzewający w beczkach z dębu amerykańskiego i europejskiego prezentuje wyjątkową złożoność, która jest siłą każdej dobrej whisky. Pomimo długiego leżakowania nie stracił ani na mocy, ani na aromacie
Przeczytaj cały wpis »Dzisiaj Bowmore 18 distilled 1971! Najbardziej pożądane whisky dymne pochodzą z lat siedemdziesiątych. Destylaty z takich gorzelni jak Ardbeg, Bowmore, Laphroaig czy Talisker są niezwykle rzadkie i osiągają na aukcjach zawrotne ceny. Wiele osób kolekcjonuje je w celach inwestycyjnych, jednak każdy prawdziwy miłośnik whisky kiedyś pęka i otwiera swoją butelkę. Przecież prawdziwa radość płynąca z whisky to jej degustacja!
Przeczytaj cały wpis »Ben Nevis Prestonfield co prawda nie należy do najbardziej rozpoznawalnych destylarni, nie oznacza to jednak, że produkuje się tam przeciętną whisky. Każdy miłośnik tego trunku wie, że „Beny” z lat siedemdziesiątych potrafią zachwycać. Oko : złota Nos: 23 przyjemna i słodka o zapachu budyniu waniliowego, po napowietrzeniu jeszcze bardziej deserowa Język: 22 oleista i pieprzna Finisz: 22 słodka waniliowa whisky, potężnie rozgrzewająca i mocno pieprzna, z wyważonym i równo gasnącym czekoladowym finiszem. Balans: 22 Total
Przeczytaj cały wpis »Glenfarclas 1980 Christmas to whisky z destylarni, z którą na łamach MilerPije spotykaliśmy się już wielokrotnie. Dzisiaj jednak edycja wyjątkowa z dwóch powodów. Pierwszy z nich jest taki, że czas otwarcia tej butelki nie jest przypadkowy ponieważ jest to edycja świąteczna. Drugi powód to jej smak!
Przeczytaj cały wpis »Springbank 14 yo Society Bottle to whisky z destlarni słynącej ze swojego tradycjonalizmu i bezkompromisowego podejścia do produkcji whisky
Przeczytaj cały wpis »© 2024 milerpije.pl – wszystko, co musisz wiedzieć o whisky | Mapa strony
Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"