NEWSLETTER
Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"
Port Ellen 24 yo od niezależnego bottlera i to jeszcze z beczki po sherry! Dzisiejszy wpis to niezła gratka. Nie ma chyba whisky bardziej owianej legendami niż Port Ellen.
Przeczytaj cały wpis »Caol Ila Natural Cask Strength to popularna whisky z Islay. Dzisiaj przed Wami Caol Ila w mocy ponad 60%! Jak smakuje Caol Ila Natural Cask Strength? Oko – złota Nos – 21 – lotny, umiarkowanie dymny, roślinno-kremowy aromat. Prosty, ale przyjemny. Język – 21 – potężny smak, oleisty i piekący Finisz – 22 – mocno torfowa, niesiona przez alkohol z przyjemnym dymnym finiszem pełnym wędzonego mięsa i gorzkiej czekolady. W odróżnieniu do opisywanego ostatnio na blogu Bowmore CS, finisz jest zrównoważony i trwający. Świetna whisky. Balans – 21 Total – 85/100
Przeczytaj cały wpis »Powszechnie uznaje się, że Lagavulin 16 yo to najlepsza „podstawka” z Islay dostępna na rynku. Wersja Lagavulin 12 yo CS to pewnego rodzaju „upgrade” podstawowej wersji szesnastoletniej
Przeczytaj cały wpis »Bowmore to legendarna torfowa whisky z Islay, którą zna chyba każdy miłośnik whisky słodowych. Dzisiaj pod lupę biorę Bowmore Cask Strength. Whisky ta nie ma deklaracji wieku, ale nieznacznie nobilituje ją fakt, że jest butelkowana w mocy beczki (ang. cask strength)
Przeczytaj cały wpis »Czy znacie whisky Big Peat? Chyba każdy obserwator rynku whisky już jakiś czas temu dostrzegł trend pojawiania się whisky NAS (ang. no age statement). Producenci whisky doskonale wiedzą, że w przypadku wzrostu popytu (którego aktualnie można przecież oczekiwać) zdjęcie deklaracji wieku z etykiety daje im dalece większą elastyczność w zakresie planowania produkcji i skalowania sprzedaży. Oczywiście trend ten dotarł także do whisky torfowych co widać choćby po mnogich wersjach whisky Laphroaig bez deklaracji wieku
Przeczytaj cały wpis »Kilchoman Machir Bay to czarny koń wśród szkockich producentów whisky. Pozornie to mała destylarnia produkująca zaledwie 150.000 litrów alkoholu rocznie, jednak jej wypusty pojawiające się na rynku potrafią trząść całym światem single malt whisky. Kilchoman Machir Bay – skąd taka nazwa i co to za whisky? Machir Bay to plaża znajdująca się nieopodoal destylarni Kilchoman. Wygląda tak: Plaża to oczywiście tylko inspiracja do nazwy. Najważniejsza jest oczywiście sama whisky. Kilchoman Machir Bay to whisky powstała w wyniku kupażu beczek 4, 5 letnich oraz ośmiotygodniowego finiszowania w beczkach po Oloroso Sherry. Gdyby
Przeczytaj cały wpis »Dzisiaj Caol Ila 16 yo z serii The Single Malts of Scotland zabutelkowana w mocy beczki w wieku 16 yo. Brzmi dobrze 😀
Przeczytaj cały wpis »Dzisiaj dobrnęliśmy do wspaniałej Port Ellen Moon Import. Jak wiadomo, Port Ellen jest destylarnią, która już od dawna nie istnieje, a ceny butelek na aukcjach osiągają w tej chwili niebotyczny poziom dlatego jeśli będziecie kiedyś mieli możliwość spróbować tej whisky, warto zrobić to nawet za wysoką cenę.
Przeczytaj cały wpis »Dzisiaj Bunnahabhain 1990 BBR/Acron Sherry! “Bunna” to również jedna z moich ulubionych whisky. Słodka, ale nie owocowa i bez obezwładniającej dymności, z której słyną kuzynki z drugiej strony wyspy Islay. A do tego … whisky leżakowane w dobrych beczkach po dark sherry są dzisiaj bardzo mocno poszukiwane więc tym bardziej jestem podekscytowany tym spotkaniem 😀
Przeczytaj cały wpis »Dzisiaj mam dla Was spotkanie z whisky z legendarnej destylarni na wyspie Islay. To Bowmore 16 yo 1990. Rocznikowa whisky dymna, która bez wątpienia może budzić ciekawość
Przeczytaj cały wpis »© 2024 milerpije.pl – wszystko, co musisz wiedzieć o whisky | Mapa strony
Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"