Grain Whisky

  • Spearhead Single Grain Scotch Whisky – jak smakuje nowa whisky z Loch Lomond Distillery

    Spearhead Single Grain Scotch Whisky – jak smakuje nowa whisky z Loch Lomond Distillery
    sty 16, 22
    Grain Whisky
    Tomasz Miler
    Brak komentarzy

    Spearhead to nowa etykieta ze stajni destylarni Loch Lomond. Etykieta ta pewnie nie zwróciłaby mojej uwagi gdyby nie to, że jest dość osobliwa. Spearhead to „single grain whisky”, czyli whisky zbożowa. I w tym nie ma nic dziwnego, gdyby nie to, że jest to whisky zbożowa destylowana w 100% ze słodu jęczmiennego!

    Przeczytaj cały wpis »
  • Carsebridge whisky – jak smakuje 48yo single grain?

    Carsebridge whisky – jak smakuje 48yo single grain?
    cze 12, 20
    Grain Whisky
    Tomasz Miler
    Brak komentarzy

    Destylarnia whisky zbożowej Carsebridge to jedna z legend Lowlands, którą w 1799 roku na wschodnim wybrzeżu Szkocji otworzył John Bald. Powstanie destylarni Carsebridge W 1846 roku destylarnię przejął syn Johna Balda o tym samym imieniu i pełnym tytuł uwzględniającym także przezwisko John „The Politic” Bald II. John Bald II zauważywszy rosnący popyt na whisky zbożową, która była niezbędna do produkcji blendów, zdecydował w 1852 roku, że destylarnia zostanie przystosowana do produkcji wyłącznie whisky zbożowej (ang. grain whisky). Zamontowano dla kolumny Coffeya i Carsebridge stała się natychmiast drugim największym producentem whisky zbożowej

    Przeczytaj cały wpis »
Scroll to top
 

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"