NEWSLETTER
Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"
Logo Campari Pierwsze nazwy marki „bitter” i „cordial” zarejestrowano wraz z herbem rodziny Campari w 1888 roku. Campari przez lata zmieniało jednak swoją komunikację wizualną (włączając w to logo) zależnie od obowiązujących trendów. O ile większość marek szukało silnych więzi z tradycją, marka Campari zawsze była gotowa na zmiany. Nazwano to „otwartą tożsamością korporacyjną” (open corporate identity). W końcu, w 1987 roku firma G&R Associati przeprowadziła audyt komunikacji wizualnej marki. Doszła do wniosku, że po drugiej wojnie światowej najczęściej używane było logo zarejestrowane w 1912 roku, przez co zaczęto go
Przeczytaj cały wpis »Campari to włoski likier pomarańczowy, który często klasyfikowany jest jako bitter. Powstałe w Mediolanie Campari, swoją charakterystyczną czerwienią podbiło cały świat. Dzisiaj poznamy jego historię i smak. Co to jest Campari? Napój ten otrzymuje się przez infuzję popularnego „chinotto”, czyli pomarańczy sycylijskiej (Citrus myrtifolia) oraz karaibskiej rośliny Croton eluteria. Jej kora zawiera 1-3% olejków zapachowych z naprawdę długą listą związków aromatycznych. Zależnie od rynku, alkohol ten dostępny jest w rozmaitych stężeniach alkoholu – 20,5% na Islandii i w Szwecji, 21%, 24% w USA, , 25% w Polsce i 28,5% na Jamajce
Przeczytaj cały wpis »Z czym pić Campari, aby smakowało najlepiej? Sławny bitter: z czym pić Campari? z wodą gazowaną Wielkim sukcesem marki okazała się także wprowadzona w 1932 roku Campari Soda sprzedawana w charakterystycznej stożkowej butelce. Był to pierwszy napój RTD w historii świata alkoholi. Co ciekawe, butelka, w której sprzedawany jest ten napój zaprojektowana została w 1932 roku przez samego Fortunato Depero. z sokiem pomarańczowym z prosecco jako Spritz Campari vs Aperol Co ciekawe, siostrzaną marką Campari, jest przejęty przez grupę Campari w 2003 roku Aperol. “Jeden jest intensywnie czerwony, a drugi
Przeczytaj cały wpis »Prawdopodobnie najbardziej charakterystyczną cechą Campari jest niezwykle żywy, karminowy kolor. To właśnie karmin zapewnił bitterowi światową rozpoznawalność. Karmin – barwnik z pluskwiaków Jest to barwnik nazywany też koszenilą. Pozyskuje się go z żerującego na kaktusach gatunku pluskwiaków z podrzędu czerwców o nazwie Dactylopius coccus. Co ciekawe, koszenilę można produkować także z innych odmian czerwca, m.in. z czerwca polskiego (Porphyrophora polonica). Czerwony barwnik stanowi około 25% masy owadów. Koszenlia to jeden z najbardziej atrakcyjnych barwników naturalnych. Pierwotnie wykorzystywano ją nawet w malarstwie, ale zrezygnowano z uwagi na słabą odporność na światło. Karmin wykorzystuje
Przeczytaj cały wpis »© 2024 milerpije.pl – wszystko, co musisz wiedzieć o whisky | Mapa strony
Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"