Chcesz wziąć udział w degustacji whisky ze mną?
Sprawdź kiedy poprowadzę kolejną w Twoim mieście

Artykuły

Zdobądź wiedzę o różnych trunkach, dowiedz się co dzieje się na polskim i międzynarodowym rynku alkoholi mocnych ★ Znajdź podsumowania wszystkich projektów.

  • Gościnny wpis #2: Blood & Sand by Jacek Wojdyło

    Lip 23, 12
    Artykuły, Bez kategorii
    Tomasz Miler
    Możliwość komentowania Gościnny wpis #2: Blood & Sand by Jacek Wojdyło została wyłączona

    Koktajle rzadko pojawiają się na moim blogu. Oczywiście to dlatego, że staram się nie robić rzeczy, które inni robią lepiej 😉 Jednak dzisiaj jestem spokojny poneiważ mam przyjemność zaproponować Wam koktajl zrobiony przez profesjonalistę! Jacek Wojdyło to współtwórca miksologicznego bloga Barmagazyn.pl, pasjonat sztuki barmańskiej, który za londyńskimi barami pracuje od prawie dziesięciu lat – od asystenta barmana po managera, od turystycznego Soho (Café Boheme, Boheme Kitchen & Bar) po ekskluzywne Notting Hill i Chelsea (The Electric, The Botanist), od klasycznego Manhattana po molekularne galaretki Mai Tai, wszystko to znajdziecie w jego

    Przeczytaj cały wpis »
  • Przegląd podstawowych napojów RTD na bazie whisk(e)y

    Każdy prawdziwy mężczyzna krzywi się na piwo Reed's oraz napoje z kategorii RTD (ang. ready to drink). Przecież prawdziwi mężczyźni piją tylko wódkę i to tylko w szklankach. Niestety dzisiaj nie uda nam się trzymać takiego fasonu, bo mam dla Was wpis zalany colą! RTD to kategoria, która rozwija się w Polsce bardzo dynamicznie, a 40% sprzedaży ma miejsce w okresie letnim. Mamy zatem środek sezonu i pora zobaczyć co w trawie piszczy!

    Przeczytaj cały wpis »
  • Single Malt whisky dla początkujących

    Od jakich whisky single malt najlepiej zacząć? To pytanie od czytelników bloga powracało tyle razy, że końcu postanowiłem dodać coś na ten temat. Jest wiele dróg, które prowadzą do świata whisky. Jedni trafiają tu przez blendy (błędy? nieeeee), inni przez whisk(e)y amerykańską, a jeszcze innym ktoś nalał kieliszek Laphroaiga i ich świat zwariował. Nie ma więc jednej dobrej drogi. Jest jednak taka drogą, która może odsłaniać świat whisky przyjemnymi krokami w dobrej kolejności. Postaram się ją Wam dzisiaj pokazać. Oprócz tego trzeba dodać, że tym cyklem przekroczyliśmy 100 notek na

    Przeczytaj cały wpis »
  • Nowa butelka wódki Żytnia Extra

    Lubię szkło. Od czasu kiedy zobaczyłem na żywo jak powstaje, zwracam na nie bardzo dużą uwagę. Może dlatego staram się obserwować półki sklepowe w poszukiwaniu nowych butelek i oglądać je z bliska. Tym razem na zakupach w oczy rzuciła mi się nowa butelka wódki Żytnia Extra z nowym displayem i wizerunkiem, który mnie zaskoczył!

    Przeczytaj cały wpis »
  • Wizyta w Nationaal Jenevermuseum w Hasselt

    Dzisiaj zabieram Was w podróż do Belgii na degustację trunku niezwkle niszowego. Biorąc pod uwagę, że zaledwie 1% produkcji jest eksportowane można swobodnie powiedzieć, że jest to „underground undergroundu”. Brzmi dobrze? A co jeśli powiem, że trunek ten to prekursor jednego z najważniejszych alkoholi mocnych na świecie

    Przeczytaj cały wpis »
  • Destylarnia Four Roses

    Bourbon Four Roses można było kupić w Polsce już dawno, ale zupełnie niedawno zaczęto podejmować działania komunikacyjne zmierzające do umocnienia jego pozycji na naszym rynku. Ponieważ będziecie go teraz coraz częściej widywać w sklepach, pomyślałem sobie, że warto przyjrzeć się tej marce z bliska. Zaczynamy!

    Przeczytaj cały wpis »
  • Jim Beam zmienia etykietę

    Firma CEDC podała dzisiaj informację o nowej etykiecie bourbona Jim Beam. Ponieważ jest to bardzo ważny bourbon na polskim rynku, postanowiłem że powinniśmy zobaczyć co w trawie piszczy

    Przeczytaj cały wpis »
  • Gandawski Glengarry

    Cze 25, 12
    Artykuły
    Tomasz Miler
    Brak komentarzy

    Zrobiłem sobie ostatnio przerwę i pojechałem na kilka dni do Belgii. Zawsze kiedy tam jestem, kieruję się do Gandawy, aby odwiedzić bar Glengarry. I tym razem nie odpuściłem sobie tej uciechy i wpadłem tam na dłuższą chwilę żeby sprawdzić kilka nowych whisky. Zobaczcie jak było!

    Przeczytaj cały wpis »
  • Destylarnia Bunnahabhain

    Cze 19, 12
    Artykuły
    Tomasz Miler
    Liczba komentarzy %

    Bunnahabhain (wymawiaj [bunahawen]) – ten powykręcany dla Polaka wyraz oznacza „ujście rzeki”. Nazwa pochodzi od strumyku Margadale, który wpada do morza w pobliżu destylarni. Bunnahabhain leży na północy Islay. Może nie jest to najbardziej spektakularny z zakładów produkcji whisky na tej wyspie, ale jest w nim dużo więcej niż tylko „visitor centre” dla turystów i dlatego warto zadać sobie trud przebicia się do tego odległego zakątka Islay żeby go odwiedzić

    Przeczytaj cały wpis »
  • Nowa butelka wódki Wyborowa

    Miałem wczoraj okazję wziąć udział w ważnym wydarzeniu dla firmy Pernod Ricard – odsłonięciu nowej butelki wódki Wyborowa w warszawskim klubie Bank. Wczoraj byłem chyba pierwszą osobą w Polsce, która pokazała zdjęcie tej butelki na naszym Facebooku kilkanaście minut po premierze, a dzisiaj dodaję to tego jeszcze komentarz

    Przeczytaj cały wpis »
Scroll to top