Chcesz wziąć udział w degustacji whisky ze mną?
Sprawdź kiedy poprowadzę kolejną w Twoim mieście

50-100 PLN

  • Alkohol wieczoru #21: Bell’s

    Koncern DIAGEO podjał decyzję o wprowdzeniu whisky Bell’s do Polski po sukcesie whisky J&B, która również do niego należy. Historia whisky Bell’s przypomina nieco historię Scottish Leader, o której pisałem ostatnio, a także Johnnie Walker, o której napiszę niedługo. Wszystko zaczęło się od sklepu spożywczego i ojca, który „przejawiał postawę przedsiębiorczą”, wybudował markę, a później zostawił ją synom. Jak widać, oni wiedzieli co z tym prezentem zrobić!

    Przeczytaj cały wpis »
  • Alkohol wieczoru #20: Scottish Leader

    No to zaczynamy! Jestem bardzo podekscytowany tym projektem, ponieważ planowałem go już od dłuższego czasu. Postaram się, aby wpisy o różnych whisky uwypuklały także najważniejsze aspekty świata whisky mieszanych dlatego warto przeczytać je wszystkie. Scottish Leader to bardzo popularna whisky produkowana przez firmę Burn Stewart Distillers. Jest to jedna z wielu whisky mieszanych, której historia zaczęła się w sklepie spożywczym gdzie handlowano whisky

    Przeczytaj cały wpis »
  • Alkohol wieczoru #7: Zeer Oude Bols Genever

    Przedwczoraj natknąłem się na dyskusję online dot. Geneveru/Jeneveru. (Niderlandzki = Genever, Flamandzki = Jenever). Ten narodowy alkohol Belgii i Holandii jest na tyle wyjątkowy, że objęto go apelacją, co oznacza, że może być produkowany tylko w tych dwóch krajach. Postanowiłem napić się go wieczorem!   Zeer Oude Bols Genever (Bardzo Stary Jenever Bolsa) fanom destylatów starzonych może sugerować długie leżakowanie (istnieją długo leżakowane jenevery!). W tym wypadku chodzi jednak o wiek receptury, ponieważ Zeer Oude Genever to destylat produkowany według najstarszego przepisu. Jego młodszym bratem jest Jonge Genever, który produkowany

    Przeczytaj cały wpis »
  • Alkohol wieczoru #4: Calvados Coquerel Fine

    Piję wszystko. Uważam, że od czasu do czasu dobrze jest sprawdzić dolna półkę alkoholi premium choćby po to, aby cały czas budować swój punkt odniesienia przy ocenianiu jakości alkoholi. Destylarnia Coquerel znajduje się w Mont Saint Michel w Normandii na północy Francji. Ten calvados powstaje w toku destylacji ciągłej i dojrzewa w beczkach dębowych przez przynajmniej dwa lata. Szczera opinia: to przeciętny calvados, który nie powali na kolana doświadczonych fanów alkoholi starzonych, ale może być dobrym wprowadzeniem do świata szeroko pojętych brown spirits lub doskonałym wyborem alkoholu do gotowania, który

    Przeczytaj cały wpis »
  • Vieil Armagnac Dupeyron V.S.

    Vieil Armagnac Dupeyron V.S.

    Rzadko pijam armaniak. Lubię go bardzo, ale zwykle tak się składa, że zwykle skupiam się na degustowaniu whisky albo robieniu wódki. Dzisiaj postanowiłem jednak spotkać się z armaniakiem dość popularnym w strefach bezcłowych. Mowa o Armagnac Dupeyron, który dzisiaj przeanalizujemy w wersji VS. Armagnac Dupeyron – co to za trunek? Armagnac Dupeyron pochodzi z gaskońskiego miasta Condom leżącego w południowo-zachodniej Francji. Trzeba podkreślić, że na salonach klasyką armaniaków są wersje rocznikowe (vintage). Butelka z mojego barku nosi etykietę V.S. Oznacza to, że trunek ten spędził w beczce przynajmniej 2 lata. Innymi

    Przeczytaj cały wpis »
Scroll to top