Dupuy Cognac to makra koniaku należąca do rodziny Bache-Gabrielsen. Rodzina ta słynie z produkcji koniaku pod swoim nazwiskiem, który cieszy się w Norwegii niezwykle dużą popularnością.
Koniak Dupuy zawiera eaux de vie z Grande Champagne, Petite Champagne i Fins Bois i sprzedawany jest w bardzo progresywnej butelce, która znacznie odbiega od panujących w świecie koniaku trendów.
Szczególnie w oczy rzuca się olbrzymi nakrętka przypominającą lotki strzały. Osobiście lepiej odnajduję się w bardziej tradycyjnej estetyce, ale oczywiście to nie szata zdobi koniak 🙂 Wyobrażam sobie nawet, że taka bardziej nowoczesna stylistyka jest zwyczajnie interesująca dla niektórych konsumentów. Koniak, podobnie jak whisky, również dba o nowoczesny wizerunek. Ciekaw jestem co Wy myślicie o takim modernistycznym wzornictwie butelki?
Jak smakuje Dupuy Cognac?
Jeśli interesuje Was dlaczego piję akurat w takim kieliszku a nie innym, zajrzyjcie tutaj.
Oko – bursztynowy
Nos – 21 – waniliowy, słodki, nienachalny, deserowy, cytrusowy, świeże owoce, niezbyt złożony, ale bardzo przyjemny.
Język – 21 – oleisty i słodki
Finisz – 21 – łagodny, delikatny, słodki, winogronowy, wysoce pijalny, z bardzo delikatnym, rozgrzewającym finiszem z nutami gorzkiej czekolady. Jeśli mowa o bogactwie smaków, to za mało żeby mnie poruszyć, ale wyobrażam sobie, że to wspaniały koniak żeby zacząć. Dobry do lodów i deserów, smaczny z tortem czy sernikiem.
Balans – 21
Total – 84/100
ABV – 40%