O destylarni Braunstein
Destylarnia Braunstein produkuje whisky od bardzo niedawna więc nie może pochwalić się jeszcze magazynem pełnym wiekowych beczek z destylatem. W podobnej sytuacji jest też destylarnia Kilchoman na Islay w Szkocji.
Pierwsze beczki zostały napełnione 22.03.2007. Z kolei sprzedaż whisky rozpoczęła się wiosną 2010. Nie oznacz to, że whisky ta jest niskiej jakości. Jest jednak oczywiste, że pominięcie procesu długiego leżakowania w dębie ma znaczący wpływ na smak i długość trwania finiszu. Sercem destylarni jest jeden alembik, który jest wykorzystywany do produkcji wszystkich rodzajów alkoholu. Oznacza to oczywiście, że np. whisky, musi przechodzić przez niego dwa razy. Jego uniwersalna konstrukcja pozwala także na produkcję innych alkoholi.
W destylarni jest także sklep, w którym w czasie moich odwiedzin można było nabyć nie tylko rodzime produkty, ale także najważniejsze słodowe whisky szkockie.
Podsumowanie
Braunstein to mała duńska destylarnia, która świata whisky pewnie w następnej dekadzie nie zmieni, ale jeśli będzie prowadzona z pasją, bez wątpienia może doprowadzić do tego, że wielu fanów whisky obierze ją za cel swoich podróży jako ciekawostkę. Gdybyście Wy też mieli ochotę na odwiedziny w tej uroczej gorzelni, poniżej podaję namiary.
Adres
4600 Køge, Dania
Strona www destylarni Braunstein
chetnie odwiedze , skoro rzut beretem z CPH 🙂
edit: poleca zmienic system komentarzy, jesli nie ma sie bloggera to trudno zostawic po sobie slad.
Do Koge jedzie z CPH kolejka podmiejska. Można dojechać w 30 minut i potem 5 minut piechotą w stronę portu! Nie jest to najbardziej spektakularna destylarnia na świecie, ale z pewnością ma swój klimat.
Ad. Komentarza
Blogspot nie ma chyba innego systemu komentarzy i między innymi z tego powodu, chcę przejść na WordPressa.