Chcesz wziąć udział w degustacji whisky ze mną?
Sprawdź kiedy poprowadzę kolejną w Twoim mieście

Aultmore – wszystko co musisz wiedzieć o destylarni single malt whisky ze Speyside

Destylarnia Aultmore należy do mniej znanych gorzelni produkujących single malt whisky. Każdy prawdziwy miłośnik trunków ze Szkocji powinien jednak znać singla malta stojącego za sławnym blendem Dewar’s.

Historia destylarni Aultmore

Nazwa Aultmore pochodzi od An t-Allt Mòr co w języku gaelickim oznacza duże źródło i odnosi się do źródła wody destylarni, czyli strumyku Auchinderran. Destylarnię tę zbudował Alexander Edward w 1896, który był także właścicielem destylarni Bennrinnes i Oban. Na samym początku destylarnia napędzana była kołem młyńskim, aby krótko potem przejść na silnik parowy, który słynął z niezwykłej wytrzymałości i do dziś jest do obejrzenia w destylarni. W tym czasie, podobnie jak obecnie, whisky była bardzo popularna, a destylarnie rosły jak grzyby po deszczu. Nikt nie spodziewał się, że już na przełomie wieków destylarnia Aultmore przestanie funkcjonować na kilka lat z uwagi na niewielki popyt na whisky.

Destylarnia aultmore

W 1899 roku destylarnia należała do sławnych braci Pattison, którzy bankrutując doprowadzili do jej zamknięcia. Destylarnię ponownie otworzono po kilku latach, ale jej aktywność nie trwała długo. Podczas pierwszej wojny światowej, destylarnia Aultmore, podobnie jak wiele innych, nie funkcjonowała z uwagi na niedobory jęczmienia. W 1925 roku gorzelnia przeszła jednak w ręce Johna Dewara. W latach pięćdziesiątych była to jedna z pierwszych destylarni eksperymentujących z wykorzystaniem odpadów procesu produkcji whisky jako paszy dla zwierząt. Później właścicielami była firma United Distillers, która zamieniła się w DIAGEO i sprzedała Aultmore firmie Bacardi. 

Technologia w destylarni

W 1971 roku Aultmore przeszła rewitalizację. Wyburzono stare budynki i postawiono nowe o dość industrialnym wyglądzie. Dodano też dwa nowe alembiki podnosząc ich łączną sumę do czterech. 

W destylarni alembiki pierwszej i drugiej destylacji mają podobne rozmiary. Proces destylacji jest tutaj stosunkowo wolny. Kształt alembików pozwala na duży reflux co z kolei sprawia, że smak destylatu jest bardzo wyrazisty.

Portfolio destylarni Aultmore

Oczywiście najpopularniejszą whisky w portfolio destylarni jest Aultmore 12 yo.  Destylarnia oferuje jednak także wersje 18yo i 21 yo, które stara się dywersyfikować smakowo.

whisky aultmore

 



Kieliszki do degustacji whisky



Nowy rozlew wódki Miler Spirits

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

« »
Scroll to top