Czy whiskey amerykańska jest z kukurydzy?

Czy whiskey amerykańska jest z kukurydzy?

Odpowiedzią na to pytanie jest klasyczne: to zależy.

Jest prawdą, że zarówno bourbon jak i Tennessee Whiskey zgodnie z prawem zawierają nie mniej niż 51% kukurydzy, a w praktyce zwykle około 70%.

Również prawdą jest jednak fakt, że każda z tych whiskey zawiera także najczęściej żyto, a rzadziej pszenicę oraz… słód jęczmienny! Dokładnie tak jak szkockie single malty. Kiedy zatem pijemy Jacka albo Jima, obok kukrydzy spożywamy także żyto i słód jęczmienny.

To nie wszystko. Istnieją też whiskey pszeniczne i żytnie, które najczęściej również zawierają kukurydzę, ale w udziale mniejszościowym, więc są znacznie bardziej z żyta lub z pszenicy niż z kukurydzy.

Do tego wszystkiego, aktywne są także takie destylarnie jak Westland w stanie Washington, czy Balcones w Teksasie, które produkują naprawdę ekscytujące single malty z niespotykanymi w Europie twistami.

Notes degustacyjny - kup teraz

Nowy rozlew wódki Miler Spirits

Perfumy męskie Miler Masculinité

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

« »
Scroll to top
 

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"