Czy istnieje organizm, który żywi się tylko alkoholem?

Istnieje organizm, który żywi się tylko i wyłącznie alkoholem.

Jak wiadomo, whiskey z beczek paruje w trakcie leżakowania, a część whiskey, która z beczki znika nazywa się Angel’s Share – “działką aniołów”. Okazuje się jednak, że anioły też muszą się z kimś podzielić. Chodzi o grzyb z grupy workowców – Baudoinia compniacensis.

Komórki tego grzyba mają zdolność metabolizowania etanolu z powietrza, przez co pojawiają się wszędzie tam, gdzie leżakowany jest alkohol. I to nie tylko w USA, ale również w Szkocji, Irlandii czy Francji.

Każdy kto wybierze się do na przykład do Kentucky z łatwością dostrzeże B. Compniacensis na magazynach destylarnianych lub znakach drogowych w pobliżu dużych destylarni.

Obecność tego grzyba okazała się dużym problemem dla bimbrowników w czasach prohibicji, ponieważ jest ona czytelnym sygnałem produkcji lub przechowywania nielegalnego wówczas alkoholu.

Spotkałem mieszkańców Kentucky, którzy zarzekali się, że to właśnie z powodu tego mikroorganizmu w czasach prohibicji w Kentucky zaczęto malować płoty na czarno, dzięki czemu nie było widać na nich pleśni.

Nie wiem, ile w tym prawdy…

ale wiem, że czarnych płotów w Kentucky faktycznie nie brakuje.

Notes degustacyjny - kup teraz

Nowy rozlew wódki Miler Spirits

Perfumy męskie Miler Masculinité

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

«
Scroll to top
 

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"