Copper Dog Whisky! Jak smakuje Blended Malt z hotelu Craigellachie w Speyside?

Dzisiaj ciekawostka – porozmawiamy o whisky słodowej, która powstała specjalnie do koktajli. Głównie po to żeby przypomnieć, że można mieszać 😀  Przed Wami Copper Dog Whisky – nowy Blended Malt Scotch 😀 Copper Dog Whisky

Jak smakuje Copper Dog Blended Maly Whisky?

Copper Dog Whiskey pochodzi ze sławnego w Speyside hotelu Craigellachie. Whisky ta powstaje w wyniku kupażu ośmiu single maltów ze Speyside i butelkowana jest w mocy 40%. Malty wchodzące w skład Copper Doga pochodzą od DIAGEO, koncernu, który oprócz tego że posiada nemial 30 destylarni whisky szkockiej, to jeszcze jest właścicielem części udziałów w Copper Dog.

Notes degustacyjny whisky

Co to w ogóle jest Copper Dog?

Copper dog, czyli dosłownie miedziany pies, to nazwa sprytnego urządzenia wykorzystywanego przez pracowników destylarni whisky do wykradania destylatu z gorzelni. Konstrukcja Copper Doga jest stosunkowo prosta. Tradycyjnie to kawałek miedzianek rurki, który z jednej strony blokowany był monetą jednopensową i korkiem od góry.

Copper Dog zawieszany był wtedy na sznurku który wynoszony był w nogawce spodni. W tym miejscu warto zrobić małą wycieczkę do świata klasycznej męskiej elegancji. Poniżej ilustracja najsławniejszego ilustratora mody męskiej pierwszej połowy XXw. – Laurenca Fellowsa. Jak widać, „domyślna” szerokość spodni w tamtych czasach była zupełnie inna niż dzisiaj. Oczywiście gentlemani na ilustracji raczej nie reprezentują klasy robotniczej, ale doskonale obrazują obowiązującą normę (nie trend), która pozwalała na pomieszczenie w nogawkach wieeeeelu Copper Dogów 🙂

Historia marki Copper Dog Whisky

Whisky Copper Dog powstała z pomysłu Piersa Adama – londyńskiego restauratora, który kupił Hotel Craigellachie w 2013 roku. Adam (nie żebym się spoufalał, to nazwisko) słynie w Londynie z otwierania lokali, które odwiedzają gwiazdy i członkowie rodziny królewskiej. Jeden ze swoich projektów współprowadzi ze samym Guyem Ritchim, u którego z resztą był świadkiem na ślubie z Madonną w 2000 roku. Podczas wizyty w Speyside, Adam zauroczył się hotelem Craigallachie tak mocno, że zdecydował się go zakupić zabezpieczając kredyt hipoteką swojego londyńskiego mieszkania.  Adam wiedział od samego początku, że aby pobyt w hotelu dla gości stał się czymś naprawdę wyjątkowym, potrzebna jest whisky. Uznał jednak, że po prostu marka własna to dla niego za mało – chciał, aby w jego hotelu podawana była jego własna whisky.

Firma założona przez Adama, Copper Dog Whisky Limited, weszła w spółkę z DIAGEO, które ma niewiększościowy udział, a także umowę na zaopatrzenie i dystrybucję. Master Blenderem Copper Doga jest Stuart Morrison, który pracuje w teamie blenderów DIAGEO. Na każdej butelce Copper Doga znajduje się numer serii, podpis Morrisona i logo ze spanielem, które zaprojektował brytyjski ilustrator Hugo Guinness.

Speyside w butelce

Koncepcja whisky Copper Dog opiera się o uchwycenie w jednym kupażu charakteru Speyside, czyli regionu produkcji whisky, w którym znajduje się około połowy wszystkich szkockich destylarni. Trochę mniej niż połowa z tej połowy, bo aż 18 gorzelni należy do DIAGEO. Oczywiście nie pomaga to w łatwym namierzeniu tych destylarni, które wchodzą w skład whisky Copper Dog. Oto lista destylarni w Speyside, które należą do DIAGEO:

  1. Auchroisk
  2. Benrinnes
  3. Cardhu
  4. Cragganmore
  5. Dailuaine
  6. Dalwhinnie
  7. Dufftown
  8. Glendullan
  9. Glen Elgin
  10. Glenlossie
  11. Glen Spey
  12. Inchgower
  13. Knockando
  14. Linkwood
  15. Mannochmore
  16. Mortlach
  17. Roseisle
  18. Strathmill

Wiadomo jednak, że w skład Copper Dog wchodzą destylaty z 8 gorzelni uwzględniając Knockando (znana jako rdzeń sławnego blendu J&B), Roseisle (olbrzymia i nowa destylarnia whisky otwarta w 2010 roku) oraz Inchgower (single malt z wybrzeża).

Copper Dog leżakuje w beczkach z dębu amerykańskiego i europejskiego, beczkach po bourbonie first-fill, a także beczkach poddanych rewitalizacji, a następnie poddawana jest procesowi mariażu w beczkach hogsheads.

Copper Dog Whisky i koktajle

Podczas gdy cały czas dyskutujemy o tym czy malty można z czymś mieszać, Copper Dog proponuje następujące koktajle:

Copper Dog Old Fashioned

made by mixing Copper Dog whisky with Angostura bitters, Monin sugar syrup and garnished with an orange;

Copper Dog & Cola;

Przyrządzenie nie wymaga komentarza, ale zwracam uwagę na to, że whisky słodowa i cola pojawia się w oficjalnej komunikacji marki. Czy to już wystarczy żeby przekonać wszystkich do tego, że tak można? Bo jeśli nie to przypomnę jeszcze mój wpis na ten temat 🙂

Dog House

połączenie whisky Copper Dog z piwem Hop House lager.

Plany marki Copper Dog

Dyrektorem Zarządzającym marki Copper Dog jest Andrew Torrance, który wcześniej związany był z firmami takimi jak Morrison Bowmore czy William Grant) i ma obecnie dużo większe aspiracje związane z dystrybucją marki niż Szkocja. Copper Dog to whisky, która swoim profilem może także przypadać do gustu ludziom, którzy lubią rum, gin i inne alkohole mocno w koktajlach.

Jeśli nie chcesz przegapić kolejnych odcinków, koniecznie subskrybuj mój kanał na YouTube. Możesz to zrobić, klikając w poniższy przycisk:

Notes degustacyjny - kup teraz

Nowy rozlew wódki Miler Spirits

Perfumy męskie Miler Masculinité

3 Responses to Copper Dog Whisky! Jak smakuje Blended Malt z hotelu Craigellachie w Speyside?

  1. debulgator pisze:

    nic się nie dowiedziałem jak to smakuje. jakieś sensowne porównanie choćby z monkey shoulder?

  2. Jarek pisze:

    Ciekawy artykuł przybliżający markę, tyle że ten piesek w logo to nie spaniel a basset. Co do wrażeń sensorycznych, to jak z większością blended maltów jest słodko i płasko na nosie, speysidowo na języku i krótko na finiszu. Natomiast zestawiając go z małpami, piesek ma ten finisz zdecydowanie dłuższy i ciekawszy. Małpy nie mają go prawie wcale.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

« »
Scroll to top
 

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"