Classic of Islay to bottlingi wypuszczane przez niemieckiego bottlera Jacka Wiebersa. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się destylat z legendarnej destylarni Lagavulin co oznacza, że whisky tej warto poświęcić chwilę uwagi.
Jack Wiebiers to bottler cieszący się poważaniem na europejskiej scenie whisky więc pochodzące od niego wypusty zawsze przykuwają uwagę. Edycja CoI, którą mam to bottling bez deklaracji wieku (NAS) zabutelkowany w 2013 roku z beczki o numerze referencyjnym 1215, w której whisky osiągnęła moc 57,95% ABV.
Jak smakuje whisky Classic of Islay z 2013?
Oko – miedziana
Nos – 21 – niezbyt lotna, ale bardzo przyjemnie złożona. Łączy dymność i słodycz z morskimi aromatami.
Język – 20 – oleista i pieprzna
Finisz – 20 – potężnie dymna i trwająca, słodka, morska i intensywna w smaku. Finisz doskonale dotrzymuje obietnicy złożonej w aromacie. Wadą jest dla mnie bardzo pieprzny finisz, który jednak nie przesłania całego obrazka.
Balans – 20
Total – 81/100
ABV – 57,95%
Można to gdzieś kupić w Polsce?
Niestety nie wiem…