Cardhu – wszystko o destylarni single malt whisky ze Speyside

Destylarnia Cardhu (pierwotnie Cardow) została założona w 1811 roku na farmie jako nielegalna destylarnia należąca do Johna Cumminga i jego żony, którzy wspólnie prowadzili tam nielegalną destylację. Nazwa Cardhu pochodzi od gaelickiego Carn Dubh co oznacza “czarna skała” i nawiązuje do lokalizacji destylarni na wzniesieniu. 

Cardhu

Historia destylarni Cardhu

Gorzelnia otrzymała licencję w 1824, czyli niemal natychmiast o ustanowieniu Ustawy o Akcyzie w 1823, która uczyniła legalną destylację opłacalną. Destylarnia umiejscowiona jest na wzgórzu Mannoch nad rzeką Spey. Na początku swojej działalności, destylarnia  prowadzona była przez Helen Cumming, która sprzedawała whisky przejezdnym z okna swojego domu.

Notes degustacyjny whisky

Mechanizm działania Hellen był prosty: dom na wzgórzu pozwalał Helen zobaczyć policję już z daleka. Wtedy szybko obsypywała się mąką i udawała, że właśnie piecze chleb zapraszając funkcjonariuszy na herbatę. Następnie wciągała na maszt flagę, aby dać znać okolicznym gorzelnikom kto ją odwiedza. 

W 1885 roku destylarnię przeniesiono do nowej lokalizacji. Co ciekawe, zarządzała nią tym razem synowa Johna i Helen – Elizabeth Cumming. Nowa destylarnia to zwiększone możliwości produkcyjne, dzięki którym destylat z Cardhu cieszył się popularnością nie tylko wśród blenderów, ale także jako single malt sprzedawany w Londynie już w roku 1888. Po zmianie lokalizacji, moc przerobowa destylarni wzrosła trzykrotnie, a jej głównym klientem stała się rosnąca wówczas firma Johnnie Walker & Sons. Co ciekawe, alembiki ze starej destylarni kupił sam William Grant, który użył ich w destylarni Glenfiddich. W końcu, w 1893 roku Elizabeth Cumming sprzedała destylarnię firmie Johnnie Walker & Sons pozostając na czele destylarni.

Jak smakuje whisky Cardhu?

Cardhu to typowy Speysider co oznacza, że jest whisky słodką, łagodną i deserową. Whisky ta dostępna jest w wersjach Amber Rock (NAS), 12yo, 15yo i 18yo, które doskonale nadają się dla osób początkujących. Poniżej mapa smakowa whisky.

Cardhu

Źródło: Malts.com

Technologia w destylarnia

W latach 60 XX w. destylarni przeprowadzono gruntowny remont, a w 1970 miał miejsce montaż parowego ogrzewania alembików. Liczbę alembików zwiększono z 4 do 6 co zwiększyło moc produkcyjną do poziomu, na którym konieczne okazało się użycie drugiego źródła wody w postaci potoku Lynne.

W 2018 DIAGEO ogłosiło plany znacznej rozbudowy destylarni Cardhu w kontekście atrakcji turystycznej prezentowanej gościom jako „dom marki Johnnie Walker„.

Kontrowersje wokół Cardhu

Cardhu to whisky popularna jako single malt i ważna jako składnik blendu Johnnie Walker. Czasem tworzy to pewne trudności. W 2003 roku DIAGEO (obecny właściciel destylarni) prognozowało większą sprzedaż whisky jako single malt niż destylarnia mogłaby wyprodukować z uwagi na rosnący popyt z Francji i Hiszpanii. Spowodowało to, że whisky tę zaczęto butelkować jako Pure Malt zmieniając jednocześnie nazwę destylarni na pierwszą nazwę Cardow. Doprowadziło do niezadowolenia konkurencji i konsumentów. Uważali oni, że narażało to reputację kategorii single malt ponieważ konsumenci znali wcześniej tę markę jako single malt. Choć incydent nie miał wielkiej skali, doprowadził do całkowitej zmiany nazewnictwa kategorii whisky. Utworzono kategorię Blended Malt, a whisky Cardhu powróciła do statusu single malt.

Notes degustacyjny - kup teraz

Nowy rozlew wódki Miler Spirits

Perfumy męskie Miler Masculinité

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

« »
Scroll to top
 

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"