Dzisiaj Bowmore 18 distilled 1971! Najbardziej pożądane whisky dymne pochodzą z lat siedemdziesiątych. Destylaty z takich gorzelni jak Ardbeg, Bowmore, Laphroaig czy Talisker są niezwykle rzadkie i osiągają na aukcjach zawrotne ceny. Wiele osób kolekcjonuje je w celach inwestycyjnych, jednak każdy prawdziwy miłośnik whisky kiedyś pęka i otwiera swoją butelkę. Przecież prawdziwa radość płynąca z whisky to jej degustacja!
Jak smakuje Bowmore 18 distilled 1971?
Oko: bursztynowa
Nos: 23 bardzo delikatna, dymna, oceaniczna, mokre kamienie, wodorosty.
Język: 23 delikatna, słodka, przyjemna, stare Islay.
Finisz: 23 słodka, deserowa i łagodna, ale przez cały czas trwania finiszu czuć wyraźną dymność, która jest zdecydowanie mocniejsza niż spodziewałbym się mając na uwadze współczesne wypusty destylarni Bowmore.
Balans: 23
Total: 92/100