Chcesz wziąć udział w degustacji whisky ze mną?
Sprawdź kiedy poprowadzę kolejną w Twoim mieście

Jak smakuje Kopnięcie Łosia? Degustuję 60% bimber z Podlasia

Kopnięcie Łosia to bimber, przepraszam, „destylat rolniczy” z Podlasia. Jakiś czas temu dostałem w prezencie butelkę i postanowiłem sprawdzić jak smakuje. Weźcie proszę pod uwagę, że to poważne wyzwanie – alkohol ten butelkowany jest w niebagatelnej mocy 60%, a ja oczywiście postanowiłem go nie rozcieńczać 😀 

Kopnięcie Łosia – co to w ogóle za alkohol?

Na początku powiedzmy sobie wyraźnie, że:

Nielegalna produkcja alkoholu to przestępstwo zagrożone karą pozbawienia wolności oraz wysoką grzywną.

… mimo to na Podlasiu produkowane jest nielegalnie kilka alkoholi, które w drugim obiegu dorobiły się nawet rozpoznawalnych marek. Bez wątpienia, obok Ducha Puszczy i Łez Sołtysa, jednym z najpopularniejszych alkoholi tego typu jest Kopnięcie Łosia.

Bimber od zawsze ma swoich zwolenników, których przyciąga niską, omijającą akcyzę, ceną oraz potężną mocą. Producenci wódek zwykle trzymają się 40% z uwagi na wysoką akcyzę obciążającą koszty wytworzenia butelki. Bimbrownicy, którzy akcyzy nie płacą mocy konsumentom nie żałują.  

 

Oczywiście nie piszę tego w celu zachwalania bimbru, bo jego produkcja jest nielegalna.

Kopnięcie Łosia – Bimber z wierszem na etykiecie

Na etykiecie Kopnięcia Łosia pojawia się dość rozbudowany wiersz. Mój ulubiony fragment to:

Pradawnym przepisem jest ci uwarzona 

Jeszcze się nie zrodził, kto by ją pokonał

Panem czy lokajem, żebrakiem czy Księciem

każdy poległ walcząc z Łosiowym Kopnięciem 

Kopnięcie Łosia

Co myślę o bimbrze?

Mówiąc szczerze to jestem bardzo zawiedziony obecnym stanem prawnym bimbru. Krajowa Administracja Skarbowa i inne służby ścigają bimbrowników, co jest zrozumiałe, bo produkcja bimbru jest nielegalna. Jednak czy musi tak być?

 

Jednak równie dobrze można by zmienić stan prawny pozwalając na lokalną produkcję w ograniczonej objętości i wyłącznie lokalnej dystrybucji. Skarb Państwa nie musiałby stracić na tym dużo, a polskie gorzelnictwo, napędzane legendami o tradycyjnych bimbrach mogłoby wiele zyskać. Niestety na ten moment zmiany tego typu nie rysują się na horyzoncie.

 

Jak smakuje Kopnięcie Łosia?

Kopnięcie Łosia to trunek 60% co oczywiście budzi respekt przed degustacją. Mimo imponującej mocy, podjąłem się degustacji na czysto i zapraszam Was na relację video dostępną poniżej.



Kieliszki do degustacji whisky



Nowy rozlew wódki Miler Spirits

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

« »
Scroll to top