Jak smakuje Kopnięcie Łosia? Degustuję 60% bimber z Podlasia

Kopnięcie Łosia to bimber, przepraszam, „destylat rolniczy” z Podlasia. Jakiś czas temu dostałem w prezencie butelkę i postanowiłem sprawdzić jak smakuje. Weźcie proszę pod uwagę, że to poważne wyzwanie – alkohol ten butelkowany jest w niebagatelnej mocy 60%, a ja oczywiście postanowiłem go nie rozcieńczać 😀 

Kopnięcie Łosia – co to w ogóle za alkohol?

Na początku powiedzmy sobie wyraźnie, że:

Nielegalna produkcja alkoholu to przestępstwo zagrożone karą pozbawienia wolności oraz wysoką grzywną.

… mimo to na Podlasiu produkowane jest nielegalnie kilka alkoholi, które w drugim obiegu dorobiły się nawet rozpoznawalnych marek. Bez wątpienia, obok Ducha Puszczy i Łez Sołtysa, jednym z najpopularniejszych alkoholi tego typu jest Kopnięcie Łosia.

Bimber od zawsze ma swoich zwolenników, których przyciąga niską, omijającą akcyzę, ceną oraz potężną mocą. Producenci wódek zwykle trzymają się 40% z uwagi na wysoką akcyzę obciążającą koszty wytworzenia butelki. Bimbrownicy, którzy akcyzy nie płacą mocy konsumentom nie żałują.  

 

Oczywiście nie piszę tego w celu zachwalania bimbru, bo jego produkcja jest nielegalna.

Kopnięcie Łosia – Bimber z wierszem na etykiecie

Na etykiecie Kopnięcia Łosia pojawia się dość rozbudowany wiersz. Mój ulubiony fragment to:

Pradawnym przepisem jest ci uwarzona 

Jeszcze się nie zrodził, kto by ją pokonał

Panem czy lokajem, żebrakiem czy Księciem

każdy poległ walcząc z Łosiowym Kopnięciem 

Kopnięcie Łosia

Co myślę o bimbrze?

Mówiąc szczerze to jestem bardzo zawiedziony obecnym stanem prawnym bimbru. Krajowa Administracja Skarbowa i inne służby ścigają bimbrowników, co jest zrozumiałe, bo produkcja bimbru jest nielegalna. Jednak czy musi tak być?

 

Jednak równie dobrze można by zmienić stan prawny pozwalając na lokalną produkcję w ograniczonej objętości i wyłącznie lokalnej dystrybucji. Skarb Państwa nie musiałby stracić na tym dużo, a polskie gorzelnictwo, napędzane legendami o tradycyjnych bimbrach mogłoby wiele zyskać. Niestety na ten moment zmiany tego typu nie rysują się na horyzoncie.

 

Jak smakuje Kopnięcie Łosia?

Kopnięcie Łosia to trunek 60% co oczywiście budzi respekt przed degustacją. Mimo imponującej mocy, podjąłem się degustacji na czysto i zapraszam Was na relację video dostępną poniżej.



Kieliszki do degustacji whisky



Nowy rozlew wódki Miler Spirits

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

« »
Scroll to top
 

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"