Jak smakuje Baileys Irish Cream?

Baileys to najpopularniejszy likier na świecie. Powstaje on na bazie irlandzkiej whisky zmieszanej ze śmietanką i kakao i butelkowany jest w mocy 17%. Marka należy obecnie do DIAGEO i produkowana jest w Irlandii. Dzisiaj na MilerPije.pl recenzja tego interesującego likieru. Zaczynamy!

Baileys

Irish Cream – co to za alkohol?

Likier Baileys został wprowadzony na rynek w 1974 roku. W owym czasie był on zupełną nowością i konkurował wyłącznie holenderskim likierem Advocaat. To właśnie od Baileysa rozpoczęła się popularna dzisiaj kategoria likierów łączących śmietankę i whiskey, czyli „Irish Cream”. Jedną z innych znanych marek jest np. Carolans. Na rynku znaleźć można także bardzo liczne „odpowiedniki” sławnego likieru występujące jako marki własne marketów.

Jak wygląda produkcja likieru Baileys?

Likier ten to emulsja powstała w wyniku połączenia irlandzkiej whiskey i słodkiej śmietanki otrzymywanej przez odwirowanie mleka. Whiskey i śmietanka nie mieszają się z łatwością więc proces ten wymaga użycia emulgatora, który sprawia, że likier staje się stabilny i łatwy w przechowywaniu. Receptura likieru nie została nigdy upubliczniona, ale wiadomo, że zawiera także kakao, zioła i cukier. 

Baileys – kaloryczność

Baileys to alkohol dość kaloryczny co oczywiście zawdzięcza śmietance, cukrowi i alkoholowi

  • 14 g – tłuszcz
  • 24 g – węglowodany
  • 3 g – białko
  • Energia – 327 kcal / 100 ml

Jak podawać likier Baileys?

Najczęściej rekomendowane sposoby podania likieru Baileys to: 

  1. nieschłodzony likier podany na czysto
  2. likier podany na kilku kostkach lodu
  3. kawa z 50 ml likieru
  4. … oraz w rozmaitych koktajlach sugerowanych przez producenta.

Można spłatać komuś figla 🙂

Mowa tutaj o koktajlu o niezwykle trafionej nazwie „cement mixer”. W kontakcie ze słabym kwasem, np. sokiem z cytryny, likier ścina się jak zsiadłe mleko. Należy wziąć łyka likieru Baileys i przed połknięciem wziąć drugiego łyka soku z cytryny. Kwasowy odczyn soku rozbija micele białka o nazwie kazeina przez co likier gęstnieje w ustach zaskakując pijącego. Dodam od siebie, że efekt jest murowany, ale smak likieru z kwaśnym sokiem nie zachwyca 🙂

Data ważności likieru

Likier Baileys można przechowywać przez dwa lata od wyprodukowania niezależnie od tego czy wcześniej go otwierano. Co ciekawy likieru nie trzeba przechowywać w lodówce. 

Jak smakuje Baileys Irish Cream?

Baileys Irish Cream to likier na bazie mleka i whisky co siłą rzeczy wysyca go aromatami mlecznymi, słodkimi, karmelowymi i deserowymi. Likier ten, przy mocy 17%, jest łagodny w smaku i łatwy do wypicia. Poniżej obejrzycie moją degustację video Baileysa. Zapraszam!



Kieliszki do degustacji whisky



Nowy rozlew wódki Miler Spirits

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

« »
Scroll to top