Redbreast, podobnie jak Green Spot, to pure pot whiskey, która jest w całości destylowana w alembiku, ale nie tak jak szkocka single malt whisky, zarówno ze słodowanego jęczmienia jak i jęczmienia niesłodowanego. Polewamy!
Jak smakuje Redbreast 12 yo?
Typ alkoholu: Pure Pot Irish Whiskey
Wiek: 12 yo
Oko: otwierając –> Zielona pękata butelka z kremowo-bordową etykietą. W odniesieniu do wiodących marek, wygląda nieco „wiekowo”, ale mi podoba się bardzo. po nalaniu –> piłem w półmroku …
Nos:słodka i niezbyt lotna, Czuję się jakbym wąchał krówkę, czyli toffi, toffi, toffi (toffi = słodszy niż karmel). Oprócz tego czuję wyraźny zapach zbożowy na granicy z cytrusem, coś jak destylat ze słodu żytniego. Czyżby tak pachniał niesłodowany jęczmień? Trochę fantazjuję 🙂 .. w tle wyczuwam zapach suszonych owoców.
Język: średnio oleista, zbożowa, pieprzna, ale pod kontrolą. Wyczuwam lekką kwasowość. Później dość nagle na języku pojawia się prosty, ale długi i przyjemny czekoladowy finisz. Nie powaliła mnie.
ABV: 40%
Hmm, proponuje Ci w takim bądź razie 15 letnią 🙂
mnie powalila, porownywalem ze znacznie drozsza Midleton,poprostu Red Brest jest wyrazniejszy i jest odrazu:)
pozdrowienia z zielonej 🙂
To chyba jednak nie 40% bo cask strenght 🙂 przynajmniej na zdjęciu