Green Spot to whiskey irlandzka produkowana przez New Midleton Disstillery dla firmy Mitchell & Sons. Destylarnia Jameson produkowała whisky dla tej firmy od bardzo dawna i kiedy weszła w porozumienie z Irish Distillers i przeniosła się do destylarni New Midleton w Cork współpraca nie ustała.
Destylarnia leżakuje whiskey Green Spot w swoich beczkach, ale to Mitchel and Son mają wyłączne prawo do jej sprzedaży. Około 1/4 whisky wchodzących w skład Green Spot dojrzewa w beczkach po sherry. Wiek whiskey to nieoficjalnie około 8-9 lat. Produkuje się zaledwie 1200 butelek rocznie, a większość sprzedawana jest w sklepie Mitchel and Sons w Dublinie. Otwieramy!
Notka smakowa
Typ alkoholu: Single Pot Still Irish Whiskey
Wiek: brak informacji o wieku (8-9 lat)
Oko:
otwierając –> przezroczysta butelka dobrze uwypuklająca kolor whiskey. Kształtem nawiązaująca do butelki wina. Ładna, nowoczesna, prosta i schludna etykieta buduje poczucie zaufania.
po nalaniu –> bursztynowa
Nos: Kosz owoców! Czego tu nie ma? Ananasy, figi, winogrona … wiem, wiem to wszystko estry charakterystyczne dla młodych whisky. Pozwalają one jednak na budowanie orzeźwiającego i lekkiego charakteru tego trunku.
Język: słodka, oleista, delikatna, owocowa, z lekko pieprznym finiszem, któy nawet przyjemnie wybrzmiewa. Lekka, łatwa, przyjemna … i trochę nudna, ale może to dlatego, że wypicie tylu whisky o podobnym stylu pod rząd musi kończyć się pewnym zmęczeniem materiału. Za chwilę wchodzę na zupełnie inny obszar!
ABV: 40%
Cena: ok. 130 PLN
o nie piłem>>>
Wypiłem ponad 2000 i opisałem ale tej nie 🙁
[…] podobnie jak Green Spot, to pure pot whiskey, która jest w całości destylowana w alembiku, ale nie tak jak szkocka […]
[…] Green Spot […]