Vintage Rye to kolejna edycja whiskey pochodząca od Kentucky Bourbon Distillers z Bradstown w stanie Kentucky. Nieoficjalnie wiadomo, że whisky te wyprodukowane zostały w destylarni Heaven Hill. Warto zwrócić uwagę na fakt, że jest to whiskey bardzo stara (23 yo) jak na standardy amerykańskie. O ile w Szkocji wieloletnie leżakowanie zawsze było oczywistością, w USA jest ono powszechne od stosunkowo niedawna.
Notka smakowa
Typ alkoholu: Rye Whiskey
Wiek: 23 yo
Oko:
otwierając –> Przezroczysty walec, na którym stoi wydłużony stożek przechodzący w szyjkę. Na dwóch etykietach kłosy żyta i wiek whisky.
po nalaniu –> mocna herbata
Nos: niezbyt lotny, słodki, zbożowy, zapach pomalowanego drewna (jakiś lakier?), suszone śliwki, lekko kwiatowy
Język: oleisty i delikatny w pierwszej chwili. Buduje napięcie, ale niestety 'peak time’ nie nadchodzi. W zamian czuję prosty, gorzki i pieprzny finisz. Nie lubię takich określeń jak 'wywar z drzazg’, ale niewiele mi pozostaje. Ta whisky nie jest warta swojej bardzo wysokiej ceny.
ABV: 47%
Cena: ok. 270 PLN
A po ile ten trunek chodzi?;)