Fot. PWJ
Kolejny bourbon oparty na pszenicy (poprzedni był Maker’s Mark) tym razem z klasy Premium leżakowany przez 12 lat.
Typ alkoholu: Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Wiek: 12 yo
Oko:
otwierając –> butelka charakterystyczna dla niemal całej serii bourbonów Van Winkle. Przezroczysty walec, na którym stoi wydłużony stożek przechodzący w szyjkę. Biała i czytelna etykieta. Prosta i ładna butelka.
po nalaniu –> miedziany
Nos: bardzo lotny. Kukurydza i aceton (znany powszechnie jako rozpuszczalnik lub zmywacz do paznokci), którego zapach jest bardzo wyraźny, ale łagodnieje po napowietrzeniu. W tle cytrusy i wanilia.
Język: silnie ekstraktywny i wytrawny. Lekko kwaśny, zbożowy z mocnym, pieprznym i dębowym finiszem na końcu. Gdzie jest pszeniczna łagodność? Dostrzegam w smaku pewną równowagę, ale to za mało. Piłem tę whiskey trzy razy żeby wiedzieć czy na pewno… Na pewno – nie podchodzi mi.
ABV: 45.2%
Cena: ok. 190 PLN