George Dickel to marka, o której słyszało niewielu. A szkoda, bo tworzy ona 50 % (tylko w ujęciu ilościowym, a nie sprzedażowym) kategorii trunków o nazwie Tennessee Whisky(e)y, której największym przedstawicielem jest whiskey Jack Daniel’s. Pomimo, że obie destylarnie pochodzą z tego samego stanu, marka George Dickel wybrała pisownię 'whisky’ nawiązując do tradycji szkockiej a nie irlandzkiej. Wynika to z faktu, że twórca tej whisky, George Dickel, uważał, że jest ona tak samo dobra jak whisky szkocka. W ten sposób powstaje kategoria trunków, która ma niespójną pisownię nazwy, a sensorycznie nic nie odróżnia jej od boubronów. Pewnie, mamy charcoal mellowing, proces który jest obowiązkowym etapem produkcji każdej TW i jednocześnie nie jest wymagany w produkcji bourbonów. Jednak wpływ tego procesu na smak nie jest na tyle duży, aby wyróżnić jakiś konkretny profil smaku kategorii Tennessee Whisk(e)y. Tak czy inaczej, Panie i Panowie, George Dickel …
Typ alkoholu: Tennessee Whisk(e)y
Wiek: no age statement
Oko:
otwierając –> butelka z cylindryczną podstawą i wysoką szyjką z dużą beżową etykietą.
po nalaniu –> bursztynowy
Nos -19 – niezbyt lotny, słodka kukurydza, karmel, dębina + na końcu lakiery. Dość standardowy zapach whisky z kukurydzy.
Język -20- wyraźnie dębowy smak, który nie jest tak słodki jak zapach.
Finisz -21- na końcu przyjemny finisz z nutami gorzkiej czekolady i kakao. Finisz krótki z lekką pieprznością.
Balans -21 – trunek spójny
Total -81/100= warty poznania
ABV: 45% ABV
Cena: ok. 250 PLN
[…] Williams Maker’s Mark Elijah Craig 12 yo George Dickel #12 Noah’s Mill Van Winkle 12 yo Special Reserve Vintage Rye 23 yo Willet 1983 25 yo […]
[…] – obok Jacka Daniel’sa w Tennessee produkowana jest także whisky (bez „e”) George Dickel oraz Collier and McKeel i Benjamin Prichard’s Tennessee Whiskey, ale ich łączna produkcja […]