Old Pulteney 8 yo od Gordon & MacPhail

Lubię niezależne bottlingi (IB – independent bottlings). Pozwalają sprawdzić jak smakuje whisky w postaciach innych niż te udostępniane w oficjalnych bottlingach (OB – official bottlings). Old Pulteney 8 yo od niezależnego dystrybutora Gordon & MacPhail różni się od najmłodszej wersji oficjalnej OB whisky Old Pulteney, która ma 12 lat.

Nie oznacza to wcale, że ta młodsza whisky jest gorsza gdyż czas leżakowania to nie jedyny czynnik wpływający na jakość whisky. Destylarnia Old Pulteney leży w miejsowości Wick nad samym Morzem Północnym. Do niedawna była to zresztą najbardziej wysuniętą na północ destylarnia wyspy Wielka Brytania. Z kolei najbardziej wysunięta na północ destylarnia Szkocji to Highland Park na Orkadach. Bliskość morza nie pozostaje bez wpływu na charakter whisky, która jest wyraźnie słonawa.

 

Old Pulteney 8

Jak smakuje Old Pulteney 8 yo?

Typ alkoholu: whisky słodowa
Wiek: 8 lat
Oko: jasnosłomkowa, oleista
Nos: słodka, cytrusowa, słodowa, przyjemna, roślinna
Język: odrobina dymności, słód, pieprz, morska
Finisz: rozgrzewajacy, pieprzny, trwający, na końcu czekoladowy
ABV: 40%

zp8497586rq
Po przeczytaniu
Uważasz, że treść tego artykułu powinna trafić do szerszej grupy ludzi?
Będę wdzięczny jeśli polubisz artykuł na Facebooku (lub innym wykopie) klikając przycisk po lewej stronie i dodając komentarz.
Możesz też polubić mój fanpage klikając w widget po prawej stronie na górze. Dzięki temu nie umknie Ci żaden wpis na tym blogu!
Możesz także przyjść na jedną z moich degustacji! Wystarczy, że wejdziesz na Sipofstyle i zostawisz mi swój e-mail w liście mailingowej odpowiedniego miasta. Kiedy będę je odwiedzał, na pewno dam Ci znać!
Notes degustacyjny - kup teraz

Nowy rozlew wódki Miler Spirits

Perfumy męskie Miler Masculinité

7 Responses to Old Pulteney 8 yo od Gordon & MacPhail

  1. Anonymous pisze:

    Super. Właśnie przymierzam się do Old Pulteney ponieważ swoją drogę przez świat whisky słodowej postanowiłem zacząć od delikatnych whisky przechodząc do bardziej dymnych stopniowo od Auchentoshan 12yo, Glenfiddich Solera, Belvenie double wood, Dalmore 12yo i teraz zanim zdecyduję się na coś mocno dymnego pasuje mi właśnie Old Pulteney albo Oban 14yo. Ale raczej zdecyduję się na tą "whisky poławiaczy śledzi" 🙂

  2. Tomasz Miler pisze:

    Notki smakowe do wszystkich whisky, które wymieniłeś na pewno pojawią się u mnie na blogu. Twoje "wejście" zostało bardzo dobrze skomponowane 🙂 Rzadkość!

  3. Anonymous pisze:

    Dzięki. Duża w tym Twoja zasługa i Open Bar TV

  4. Roman pisze:

    Uwielbiam Old Pulteney. Zapoznałem się z nią w 2004 roku w Grantown-on-Spey. Pracowałem wtedy wakacyjnie jako barman w Strathspey Hotel. Tutaj foty baru:

    i Old Pulteney była u nas Single Maltem miesiąca 😉

    Jej lekka słonawość sprawia, że świetnie nadaje się na aperitif przed posiłkiem dla zaostrzenia apetytu.

  5. whiskyblog.pl pisze:

    Roman, jej starsza siostra ostatnio została Whisky Roku 🙂

  6. Tomasz Miler pisze:

    @ Roman
    Widzisz Walter, mogles nawet nie zdawac sobie sprawy, kiedy poczatki Twojej elegancji zaczynały sie w swiecie whsiky, a nie garniturow 😛

  7. Roman vel Walter pisze:

    Lol…i potem będę pisać w biografii na starość. Przygodę z elegancją zacząłem od … whisky 🙂

« »
Scroll to top
 

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"