Mosstowie 33 yo Rarest of the Rare by Duncan Taylor

Mosstowie to nieistniejąca destylarnia, która nigdy nie funkcjonowała jako osobna firma lub choćby osobny budynek. Whisky o tej nazwie była produkowana w destylarni Miltonduff w latach 1964 – 1981. Myślę, że czyni to ją dość interesującym obiektem westchnień miłośników maltów z prawdziwego zdarzenia.

Mosstowie

Mosstowie – co to za destylarnia?

Cechą wyróżniającą Mosstowie jest fakt, że powstawała ona na destylatorach o nazwie “Lomond Stills”, które od tradycyjnych alembików odróżnia fakt zamontowania kolumny na kotle destylacyjnym. ‘Lomond stills’ umożliwiały zmianę orientacji i temperatury półek w kolumnie co pozwalało na produkowanie whisky o różnym charakterze na tym samym urządzeniu.

Notes degustacyjny whisky

 

W zamyśle miało to być atrakcyjne dla marek produkujących whisky mieszane, które wymagają użycia komponentów o różnym charakterze aromatyczno-smakowym niezbędnym do kupażu.

Mosstowie

W praktyce okazało się, że ‘Lomond stills’ nie są praktyczne w użyciu. Wymagają dużego nakładu pracy związanej z czyszczeniem i nie zyskały sobie nigdy popularności. Ich użycie zaczęło zanikać w latach 80, kiedy popyt na whisky spadał. Dzisiaj zdobycie whisky Mosstowie jest trudne, ale wciąż możliwe i z wielką ciekawością otworzylem butelkę tej whisky. Oto notka smakowa.

Mosstowie

Notka smakowa

Oko – złota

Nos – 22 – dość lotna, bardzo łagodna, słodkawa, warzywna, zielone ogórki, mizeria(?).. W świecie whisky aromat niezwykle rzadki!

Język – 22 – oleista i łagodna

Finisz- 22 – stonowany, wyraźnie czekoladowy i bardzo lekki. Trwający na języku finisz jest przyjemnie pieprzny. Zaskakujące jest to, że whisky dość wiekowa, bo ponad trzydziestoletnia, może być tak lekka w smaku. Niezwykle ciekawa przygoda!

Balans – 22

Total – 88/100

ABV – 48,4%

Dodatkowe informacje: rocznik 1975, leżakowana do 2008, whisky leżała w beczce nr 5816

 

Notes degustacyjny - kup teraz

Nowy rozlew wódki Miler Spirits

Perfumy męskie Miler Masculinité

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

« »
Scroll to top
 

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"