Glenkinchie 10 yo 43% (stara wersja)

Glenkinchie 10 to destylarnia z Lowlands, która dumnie nosi przydomek „The Edinburgh Malt” z uwagi na swoją lokalizację. Lowlands to region, w którym znajduje się zaledwie kilka destylarni. Najsławniejsze z nich to Alisa Bay, Auchentoshan, Bladnoch i właśnie Glenkinchie. 

Glenkinchie 10

Destylarnia Glenkinchie

Kiedyś w Lowlands było więcej destylarni, które niestety nie przetrwały do dzisiaj. Najsławniejsze z nich to Rosebank, Saint Magdalene, Ladyburn i Littlemill. Praktycznie wszystkie z nich osiągają obecnie na aukcjach bardzo wysokie ceny.

Glenkinchie 10yo produkowana była od 1987 do 2007 roku kiedy to zastąpiła ją wersja 12 yo, która jest dostępna do dzisiaj. Glenkinchie to whisky bardzo delikatna w aromacie, dobra na początek przygody z maltami. Mam w swojej kolekcji także zamkniętą butelkę Glenkinchie 10yo, którą to udało mi się kupić kilka lat temu w Almie … w cenie stukilkudziesięciu złotych. Co ciekawe i pouczające, dzisiaj whisky ta jest warta niewiele więcej co pokazuje, że nie wszystko złoto co się świeci (podobna sytuacja dotyczy uwielbianego w Polsce JW Green Label, którego ktoś próbuje mi sprzedać przez FB przynajmniej raz w tygodniu). Gdzieś na półce znalazłem też drugą, otwartą butelkę Glenkinchie 10 yo, do której postanowiłem dzisiaj powrócić. Zapraszam na degustację!

Jak smakuje Glenkinchie 10 y0?

Oko – złota

Nos – 18 – niezbyt lotna, słodowa, słodka, waniliowa i odrobinę roślinna i cytrusowa

Język – 18 – oleista i słodka

Finisz – 19 – finisz zdecydowanie intensywniejszy w smaku niż aromat, czekoladowa, słodka, zbożowa i niestety dość pieprzna na końcu. Bez wątpienia jest to whisky przyjemna i wysoce pijalna. Ma ona jednak bardzo delikatny charakter co czyni(ło) ją interesującą pozycją dla osób początkujących.

Balans – 18

Total – 74/100



Notes degustacyjny - kup teraz

Nowy rozlew wódki Miler Spirits

Perfumy męskie Miler Masculinité

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

« »
Scroll to top
 

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"