Black & White Whisky – popularna blended Scotch z legendarnyą etykietą

Nawet jeśli nie wiedzieliście do tej pory, że Black & White whisky w ogóle istnieje, pewnie widzieliście gdzieś jej charakterystyczną etykietę na której znajdują się Scottish Terrier (to ten czarny) i West Highland White Terrier (to ten biały). Dzisiaj zobaczymy też co jest w środku!

 

Historia whisky Black & White

Twórca whisky Black & White – James Buchanan – to ważna postać w historii rozwoju szkockiego przemysłu gorzelniczego. Pierwszą whisky jaką wypuścił na rynek była Buchanan Blend. Whisky ta wyróżniała się na tle innych czarną butelką z białą etykietą, przez co szybko zdobyła rzesze zwolenników. Jak widać, komunikacja marketingowa była istotna nawet kiedy jeszcze nie wiedziano o jej istnieniu. W końcu rzeczy proste najłatwiej zapadają w pamięć. Po podpisaniu przez Buchanana kontraktu na dostarczanie whisky do Izby Gmin, nazwę na etykiecie zmieniono na Buchanan’s House of Commons Scotch Whisky. Okazało się jednak, że niezależnie od tego jak nazywa się whisky, klienci cały czas pytali o czarno-białą butelkę. Buchanan postanowił to wykorzystać. Jako miłośnik zwierząt, dorzucił na etykietę jeszcze 2 psy i nazwał swoją whisky Black & White. Po licznych fuzjach i zmianach właścicieli whisky Black & White jest dzisiaj w rękach Diageo.

Jak smakuje Black & White whisky?

Typ alkoholu: blended whisky
Wiek: 3 lata +
Master Blender: nieznany
Oko:

otwierając –> pozornie czarna, a faktycznie ciemnozielona butelka o klasycznym kształcie jednak wyróżniająca się dzięki kolorom.
po nalaniu –> bursztynowa
Nos:
dość lotny zapach. Czuć morze i owoce.
Język:
whisky nietypowa dla swojej grupy. Brak tutaj zakarmelowanych, słodkich nut. Wyczuć za to można świeżość i lotność, minimalną dymność i może nawet lekką morskość i owocowość. Wszystko to sprawia, że B&W jest whisky dużo bardziej wytrawną niż inne pozycje na naszej liście. Może różnice te nie predysponują jej do wskazywania palcem jak ją pić (np. pij tylko przed posiłkiem, lej w nią tonic itp.), ale na pewno można wykorzystać ją jako punkt odniesienia do whisky słodszych. Z pewnością w zestawieniu face to face, z którymś z wcześniej opisywanych słodkich blendów, łatwo będzie Wam poczuć biegunowość smaków whisky.
ABV:
40%
Cena: ok. 50 PLN

Na deser dorzucę Wam jeszcze ten unikatowy vintage:

 

 



Kieliszki do degustacji whisky



Nowy rozlew wódki Miler Spirits

9 Responses to Black & White Whisky – popularna blended Scotch z legendarnyą etykietą

  1. Ada$ pisze:

    Panie Miller! Jak to nie wiedzieliście, że istnieje!?!!! 🙂
    Popatrz Pan na TO: http://www.youtube.com/watch?v=Z5KeQdSfTKs

    Też niezły vintage… ;-))) I niezapomniany Jacek Chmielnik tam występuje…
    Pozdrawiam!

  2. […] także kilka innych whisky z segmentu mainstream uwzględnionych w tym przeglądzie (Bell’s, Black&White, J&B). JW uchodzi za najlepiej sprzedającą się whisky na świecie. Rzeczywiście, można go […]

  3. […] – 18.04.2012 5. Grant’s – 23.04.2012 6. Golden Loch – 27.04.2012 7. Black & White – 28.04.2012 8. J&B – 30.04.2012 9. Johnnie Walker Red Label – 04.05.2012 10. […]

  4. […] Black & White, Famous Grouse, Grant’s, Johnnie Walker Red Label, Scottish Leader […]

  5. […] – 18.04.2012 5. Grant’s – 23.04.2012 6. Golden Loch – 27.04.2012 7. Black & White – 28.04.2012 8. J&B – 30.04.2012 9. Johnnie Walker Red Label – 04.05.2012 10. […]

  6. jkjarek pisze:

    Hm nie wiem skąd cena 120 zł za 0,7 podczas gdy w Tesco była ona w ubiegłum roku nawet za 29 zł….. Aż taki skok?

    • Tomasz Miler pisze:

      Dzięki za czujność 🙂 Nie mam możłiwości śledzenia cen wszystkich whisky, które opisałem, ale dzięki Twoim komentarzom mogę je od czasu do czasu urzeczywistniać. Dodam tylko, że moją ambicją jest wskazanie orientacyjnej ceny whisky, a nie najkorzystniejszej promocji.

  7. Rafał pisze:

    Dobra ale mogła by być słodsza 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

« »
Scroll to top
 

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"