Oban 14 yo to nieznana powszechnie whisky, która butelkowana jest w bardzo niewielu wersjach. Destylarnia należy do DIAGEO i w zasadzie nigdy nie była powszechnie dostępna w niezależnym bottlingu. Oznacza to, że o whisky Oban koneserzy whisky wiedzą stosunkowo niewiele.
Oban to whisky produkowana w szkockich Highlands w mieście o tej samej nazwie. Mieszka tam zaledwie 8000 mieszkańców. Jest to jednak bardzo ważny port na zachodnim wybrzeżu Szkocji, który przy okazji słynie ze wspaniałych owocy morza.
Kilka słów o owocach morze w Szkocji 😀
Według mnie, owoce morza z zimnej wody (w wypadku Szkocji to Morze Północne i Ocean Atlantycki) są nieporównywalnie smaczniejsze niż owoce morza np. z Adriatyku. W Oban za bardzo przyzwoite pieniądze można zjeść wspaniałe homary, przegrzebki, kraby, mule i langustynki. Jeśli ten temat dla Was również jest ciekawy, zachęcam do zapoznania się z wpisem, w którym ukazaną poniżej restaurację odwiedzamy z kamerą. Oto wizyta w Local Shellfish – niesamowitej i zaskakująco budżetowej restauracji z owocami morza w Oban.
Gdzie powstaje whisky Oban 14 yo?
Co ciekawe, sama destylarnia znajduje się w centrum miasta. W destylarni Oban znajdują się tylko dwa alembiki co czyni ją jedną z najmniejszych gorzelni w Szkocji. Pomimo swojego niewielkiego rozmiaru, destylarnia Oban jest bardzo dobrze przygotowana na odwiedziny turystów, których jest tak wielu, że aby zrobić poniższe zdjęcie czekałem chyba dwadzieścia minut, a okazja trwała może dwie sekundy 🙂
Jak smakuje Oban 14?
Oko złota
Nos – 21 - zbożowa, lekko dymna, śliwkowa
Język – 21 – oleista, słodka i delikatna
Finisz – 21 - słodki, czekoladowy, lekko pieprzny i dość dymny na końcu. Dym pięknie oplata, a nie przykrywa słodycz whisky. Prawdziwa gratka dla osób, które znają już na wylot aromaty kwiatowe i owocowe. Muszę przyznać, że dawno nie piłem tej whisky, a w bottlingu sprzed paru lat, który posiadam, podeszła mi bardzo. Według mnie Oban to świetna whisky dla osób średniozaawansowanych.
Balans – 21
Total 84/100
Jezu jeszcze nie przeczytałem i tylko zobaczyłem stronę … ( w trakcie spożywania Oban 14) chyba Was lubię 🙂
Dzięęęęki 😀
Oban 14 to dziwna whisky. Jest kwaśna i lekko żrąca w smaku, szczypie w język i pozostawia dziwny posmak jakby czegoś skwaśniałego ale paradoksalnie mimo to chce się jej dalej próbować…