Oban 14 yo single malt whisky, czy warto?

Oban 14 yo to nieznana powszechnie whisky, która butelkowana jest w bardzo niewielu wersjach. Destylarnia należy do DIAGEO i w zasadzie nigdy nie była powszechnie dostępna w niezależnym bottlingu. Oznacza to, że o whisky Oban koneserzy whisky wiedzą stosunkowo niewiele.

Oban to whisky produkowana w szkockich Highlands w mieście o tej samej nazwie. Mieszka tam zaledwie 8000 mieszkańców. Jest to jednak bardzo ważny port na zachodnim wybrzeżu Szkocji, który przy okazji słynie ze wspaniałych owocy morza.

Kilka słów o owocach morze w Szkocji 😀

SONY DSC

Według mnie, owoce morza z zimnej wody (w wypadku Szkocji to Morze Północne i Ocean Atlantycki) są nieporównywalnie smaczniejsze niż owoce morza np. z Adriatyku. W Oban za bardzo przyzwoite pieniądze można zjeść wspaniałe homary, przegrzebki, kraby, mule i langustynki. Jeśli ten temat dla Was również jest ciekawy, zachęcam do zapoznania się z wpisem, w którym ukazaną poniżej restaurację odwiedzamy z kamerą. Oto wizyta w Local Shellfish – niesamowitej i zaskakująco budżetowej restauracji z owocami morza w Oban.

Gdzie powstaje whisky Oban 14 yo?

Oban 14

Co ciekawe, sama destylarnia znajduje się w centrum miasta. W destylarni Oban znajdują się tylko dwa alembiki co czyni ją jedną z najmniejszych gorzelni w Szkocji.  Pomimo swojego niewielkiego rozmiaru, destylarnia Oban jest bardzo dobrze przygotowana na odwiedziny turystów, których jest tak wielu, że aby zrobić poniższe zdjęcie czekałem chyba dwadzieścia minut, a okazja trwała może dwie sekundy 🙂

Jak smakuje Oban 14?

Oban 14

 

 

Oko ­ złota

Nos – 21 -­ zbożowa, lekko dymna, śliwkowa

Język­ – 21 – oleista, słodka i delikatna

Finisz ­ – 21 ­- słodki, czekoladowy, lekko pieprzny i dość dymny na końcu. Dym pięknie oplata, a nie przykrywa słodycz whisky. Prawdziwa gratka dla osób, które znają już na wylot aromaty kwiatowe i owocowe. Muszę przyznać, że dawno nie piłem tej whisky, a w bottlingu sprzed paru lat, który posiadam, podeszła mi bardzo. Według mnie Oban to świetna whisky dla osób średniozaawansowanych.

Balans – 21

Total ­ 84/100



Kieliszki do degustacji whisky



Nowy rozlew wódki Miler Spirits

3 Responses to Oban 14 yo single malt whisky, czy warto?

  1. Wojtek pisze:

    Jezu jeszcze nie przeczytałem i tylko zobaczyłem stronę … ( w trakcie spożywania Oban 14) chyba Was lubię 🙂

  2. Hogshead pisze:

    Oban 14 to dziwna whisky. Jest kwaśna i lekko żrąca w smaku, szczypie w język i pozostawia dziwny posmak jakby czegoś skwaśniałego ale paradoksalnie mimo to chce się jej dalej próbować…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

« »
Scroll to top
 

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"