Octomore 06.1 Scottish Barley – jak smakuje?

Kolejne spotkanie z whisky Bruichladdich Octomore, czyli najbardziej dymną whisky słodową świata. Tym razem w kieliszku wersja Octomore 06.1. 

Octomore 06.1

Co to jest Octomore?

Octomore to nazwa nielegalnej destylarni, która funkcjonowała na początku XIXw. na farmie o tej samej nazwie na wyspie Islay. Dzisiaj whisky o tej nazwie produkuje się w smukłych alembikach destylarni Bruichladdich. Octomore zdobyła światowy rozgłos jako najbardziej torfowa whisky świata i dzisiaj jest poszukiwana przez wielu miłośników dymnych wrażeń.

W poprzedniej notce spotkałem się z cenioną przez kolekcjonerów wersją whisky Octomore Orpheus, a dzisiaj postanowiłem spróbować obecnie dostępnego w sklepach (również moim) wypustu Octomore 06.1 Scottish Barley. Whisky ta powstała w widocznych na poniższym zdjęciu alembikach z długą i wąską szyją znajdujących się w destylarni Bruichladdich.

Octomore 06.1

Wypust ten to NAS (ang. no age statement), który pozbawiony jest deklaracji wieku. Zabutelkowano go w mocy beczki sięgającej 57%.

Jak smakuje Octomore 06.1?

Oko – złota

Nos – 21 – słodka, pozbawiona dymności w aromacie, trawiasta, a później delikatnie kwiatowa

Język – 21 – oleista i lekko pieprzna

Finisz – 22 – brak wyraźnej dymności w aromacie może być mylący. Smak jest wyraźnie i potężnie dymny, przepełnia go słodycz i pieprzności, która później zamienia się w przyjemne uczucie rozgrzania i czekoladowe nuty smakowe.

Balans – 21

Total – 85/100



Kieliszki do degustacji whisky



Nowy rozlew wódki Miler Spirits

4 Responses to Octomore 06.1 Scottish Barley – jak smakuje?

  1. Whiskyholic pisze:

    Panie Tomaszu,
    proszę się upewnić, czy aby na pewno 06,1 jest edycją NAS.
    Na mojej butelce, deklaracja jest zaznaczona podwójnie, a nie wydaje mi się żeby to była teoria podwójnego zaprzeczenia…
    Bądź, co bądź brakuje deklaracji o ilości wyemitowanych sztuk.
    pozdrowienia

  2. sprdljsriller pisze:

    ocena jak goscie co czytaja sklad perfum na fragrantice. najbardziej dymna a brakuje najwazniejszej informacji na temat zawartosci fenoli. parodia do kwadratu

    • Marcin Poczta pisze:

      Co ciekawe nie wszystkie fenole odpowiadają za dymny skład więc sama wartość ppm nie gwarantuje murowanego sukcesu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

« »
Scroll to top
 

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"