Octomore 06.1 Scottish Barley – jak smakuje?

Kolejne spotkanie z whisky Bruichladdich Octomore, czyli najbardziej dymną whisky słodową świata. Tym razem w kieliszku wersja Octomore 06.1. 

Octomore 06.1

Co to jest Octomore?

Octomore to nazwa nielegalnej destylarni, która funkcjonowała na początku XIXw. na farmie o tej samej nazwie na wyspie Islay. Dzisiaj whisky o tej nazwie produkuje się w smukłych alembikach destylarni Bruichladdich. Octomore zdobyła światowy rozgłos jako najbardziej torfowa whisky świata i dzisiaj jest poszukiwana przez wielu miłośników dymnych wrażeń.

W poprzedniej notce spotkałem się z cenioną przez kolekcjonerów wersją whisky Octomore Orpheus, a dzisiaj postanowiłem spróbować obecnie dostępnego w sklepach (również moim) wypustu Octomore 06.1 Scottish Barley. Whisky ta powstała w widocznych na poniższym zdjęciu alembikach z długą i wąską szyją znajdujących się w destylarni Bruichladdich.

Octomore 06.1

Wypust ten to NAS (ang. no age statement), który pozbawiony jest deklaracji wieku. Zabutelkowano go w mocy beczki sięgającej 57%.

Jak smakuje Octomore 06.1?

Oko – złota

Nos – 21 – słodka, pozbawiona dymności w aromacie, trawiasta, a później delikatnie kwiatowa

Język – 21 – oleista i lekko pieprzna

Finisz – 22 – brak wyraźnej dymności w aromacie może być mylący. Smak jest wyraźnie i potężnie dymny, przepełnia go słodycz i pieprzności, która później zamienia się w przyjemne uczucie rozgrzania i czekoladowe nuty smakowe.

Balans – 21

Total – 85/100



Kieliszki do degustacji whisky



Nowy rozlew wódki Miler Spirits

4 Responses to Octomore 06.1 Scottish Barley – jak smakuje?

  1. Whiskyholic pisze:

    Panie Tomaszu,
    proszę się upewnić, czy aby na pewno 06,1 jest edycją NAS.
    Na mojej butelce, deklaracja jest zaznaczona podwójnie, a nie wydaje mi się żeby to była teoria podwójnego zaprzeczenia…
    Bądź, co bądź brakuje deklaracji o ilości wyemitowanych sztuk.
    pozdrowienia

  2. sprdljsriller pisze:

    ocena jak goscie co czytaja sklad perfum na fragrantice. najbardziej dymna a brakuje najwazniejszej informacji na temat zawartosci fenoli. parodia do kwadratu

    • Marcin Poczta pisze:

      Co ciekawe nie wszystkie fenole odpowiadają za dymny skład więc sama wartość ppm nie gwarantuje murowanego sukcesu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

« »
Scroll to top