Kolejne spotkanie z whisky Bruichladdich Octomore, czyli najbardziej dymną whisky słodową świata. Tym razem w kieliszku wersja Octomore 06.1.
Co to jest Octomore?
Octomore to nazwa nielegalnej destylarni, która funkcjonowała na początku XIXw. na farmie o tej samej nazwie na wyspie Islay. Dzisiaj whisky o tej nazwie produkuje się w smukłych alembikach destylarni Bruichladdich. Octomore zdobyła światowy rozgłos jako najbardziej torfowa whisky świata i dzisiaj jest poszukiwana przez wielu miłośników dymnych wrażeń.
W poprzedniej notce spotkałem się z cenioną przez kolekcjonerów wersją whisky Octomore Orpheus, a dzisiaj postanowiłem spróbować obecnie dostępnego w sklepach (również moim) wypustu Octomore 06.1 Scottish Barley. Whisky ta powstała w widocznych na poniższym zdjęciu alembikach z długą i wąską szyją znajdujących się w destylarni Bruichladdich.
Wypust ten to NAS (ang. no age statement), który pozbawiony jest deklaracji wieku. Zabutelkowano go w mocy beczki sięgającej 57%.
Jak smakuje Octomore 06.1?
Oko – złota
Nos – 21 – słodka, pozbawiona dymności w aromacie, trawiasta, a później delikatnie kwiatowa
Język – 21 – oleista i lekko pieprzna
Finisz – 22 – brak wyraźnej dymności w aromacie może być mylący. Smak jest wyraźnie i potężnie dymny, przepełnia go słodycz i pieprzności, która później zamienia się w przyjemne uczucie rozgrzania i czekoladowe nuty smakowe.
Balans – 21
Total – 85/100
Panie Tomaszu,
proszę się upewnić, czy aby na pewno 06,1 jest edycją NAS.
Na mojej butelce, deklaracja jest zaznaczona podwójnie, a nie wydaje mi się żeby to była teoria podwójnego zaprzeczenia…
Bądź, co bądź brakuje deklaracji o ilości wyemitowanych sztuk.
pozdrowienia
Oczywiście jest 5yo. Dzięki za zwrócenie uwagi 😀
ocena jak goscie co czytaja sklad perfum na fragrantice. najbardziej dymna a brakuje najwazniejszej informacji na temat zawartosci fenoli. parodia do kwadratu
Co ciekawe nie wszystkie fenole odpowiadają za dymny skład więc sama wartość ppm nie gwarantuje murowanego sukcesu.