Bunnahabhain by Blackadder, 54,2% – jak smakuje?

Dobra beczka po sherry to w dzisiejszych czasach rzecz niezwykle trudna do zdobycia. Nic dziwnego, że whisky z wyjątkowo udanych beczek są bardzo poszukiwane. Dzisiaj spotkanie z Bunnahabhain pochodzącą z najwyższej linii whisky niezależnego botllera Blackadder- Raw Cask Statement. 

blackadder Bunnahabhain

Firma Blackadder słynie z braku filtracji i omijania karmelu szerokim łukiem więc na zdjęciu widać jak na dłoni jaki kolor whisky daje leżakowanie w beczce po sherry. Na dole butelki znajduje się także osad pochodzący bezpośrednio z beczki co podkreśla najniższy z możliwych stopni przetworzenia whisky. Wygląda to tak 😀

IMG_4374

Notka smakowa

Dokładne dane: leżakowanie 1990-2013 by Blackadder, 54,2% ABV, sherry butt

Oko: ciemnobursztynowa.
Nos: 22 – słodka, rodzynkowa, keks, skóry, tytoń i czekolada. Potężnie deserowa whisky.
Język: 22 – oleista i pieprzna
Finisz: 22 – czekoladowa, suszone owoce, słodka, rozgrzewająca, lekko pieprzna. Warta grzechu 😀
Balans: 22

Total: 88/100

Notes degustacyjny - kup teraz

Nowy rozlew wódki Miler Spirits

Perfumy męskie Miler Masculinité

3 Responses to Bunnahabhain by Blackadder, 54,2% – jak smakuje?

  1. Jakub pisze:

    Właśnie odebrałem zamówioną butelkę Clynelish distillers edition d.1993 b.2010 i zdziwił mnie dość duży osad w butelce, jakby pozostałości po drewnianej beczce, drobniutkie drzazgi. Nie jestem jeszcze aż tak wytrawnym znawcą i nie wiedziałem, czy to normalne, więc zacząłem szukać na ten temat informacji (milerpije.pl jak zwykle niezawodny) … Jak się okazuje to chyba nic złego a nawet dobrze świadczy o whisky?

    • Tomasz Miler pisze:

      Jeśli to zmętnienia to mogą byc wytrącające się tłuszcze, które nie są niczym złym. Zdarza się także, że czasem w butelce wpływają pozostałości drewna – to znak rozpoznawczy np. whisky Blackadder.

      • Jakub pisze:

        Wyglądają one troche inaczej niż te na powyższym zdjęciu. Jest ich mniej, są jasne i maja podłużny kształt. Sam Clynelish jest jednak wyborny!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

« »
Scroll to top
 

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"