Lagavulin 12 yo, 57,5% ABV Islay single malt whisky

Powszechnie uznaje się, że Lagavulin 16 yo to najlepsza „podstawka” z Islay dostępna na rynku. Wersja Lagavulin 12 yo CS to pewnego rodzaju „upgrade” podstawowej wersji szesnastoletniej. Dla Lagavulina znamienne jest to, że w erze wszechobecnych NASów (whisky bez deklaracji wieku), Lagavulin twardo trzyma się niespotykanej już dzisiaj deklaracji wieku. „Laga” w wersji 43% jest to 16yo whisky, a w wersji CS to łycha 12 yo. Doświadczenie podpowiada mi jednak, że za te dodatkowe 14,5% ABV warto oddać cztery lata leżakowania. Zobaczmy jak będzie?

Jak smakuje Lagavulin 12 yo CS?

Oko – słomkowy

Nos – 20 – w pierwszej chwili bardzo lotny, ale niezbyt urokliwy.  Dopiero po „nabraniu oddechu” lekko dymny, morski, cytrusowy, a później słodki i podszyty suszonymi owocami. Coś podpowiedziało mi także, aby dodać to tej whisky odrobinę wody. Robię to rzadko i zwykle niechętnie, ale tak zamknięty aromat, nawet po aearacji, skłania mnie do rozpaczliwej próby ratunku „Lagi”. Woda dodaje Ladze dużo słodyczy oraz bardzo zaskakujący aromat cytrusowo-lukrecjowy (?). Jesteśmy w domu 🙂

Język – 22 – oleista i delikatna

Finisz – 22 – potężne uderzenie dymu, który jest wspaniale niesiony mocą alkoholu. Whisky jest rozgrzewająca i pieprzna, ale wszystko to jest doskonale spowite dymem, który może nie może popisać się wielką złożonością, ale daje mi wszystko czego oczekuję od dobrej whisky.

Balans – 20

Total – 84/100



Kieliszki do degustacji whisky



Nowy rozlew wódki Miler Spirits

2 Responses to Lagavulin 12 yo, 57,5% ABV Islay single malt whisky

  1. EC pisze:

    Szesnastka nie jest butelkowana w stężeniu 43 %?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

« »
Scroll to top
 

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"