Aberlour 16 yo Speyside single malt whisky – jak smakuje?

Aberlour 16 yo to starsza siostra popularnej 10yo, którą opisywałem jako jedną z pierwszych whisky na blogu. Ta szesnastka jest osławiona wygraną w San Francisco World Spirits Competition i dzisiaj będę miał okazję sprawdzić czy zgadzam się z sędziami.

Whisky ta finiszowana jest w beczkach po Oloroso sherry co stawia ją w gronie whisky, po których można oczekiwać pewnej słodyczy i deserowości. To dobry wstęp do sherry, który może poprowadzić do whisky leżakowanych wyłącznie w sherry, które jednak są już zarezerwowane dla bardziej zaawansowanych graczy.

ablob_16yo

Jak smakuje Aberlour 16 yo? 

Oko: bursztynowa

Nos: 21 – przyjemna, lotna, ale nie ostra, potężne suszone owoce, śliwki, morele, czekolada.

Usta: 21 – średnio oleista i delikatna

Finisz: 20 – słodka, czekolada mleczna, orzechy, lekko pieprzna, trwająca.

Balans: 20

Total: 82/100

ABV: 40%

Notes degustacyjny - kup teraz

Nowy rozlew wódki Miler Spirits

Perfumy męskie Miler Masculinité

4 Responses to Aberlour 16 yo Speyside single malt whisky – jak smakuje?

  1. Krystian pisze:

    Sherry Oloroso jest wytrawne i nie odnajdziemy w nim żadnej słodyczy, czasem jest wręcz słonawe, więc nie ma możliwości aby w jakikolwiek sposób leżakowanie w beczkach po oloroso podniosło słodycz whisky. Ogólnie rzecz biorąc sherry jest z natury wytrawne, co prawda są słodkie style jak Cream czy Pale Cream, powstające z wytrawnych odmian poprzez dosłodzenie słodkim winem. Pozdrawiam.

  2. J&M pisze:

    Dziwi mnie brak wanilii która jest charakterystyczna dla 16YO, a właściwie dla całej destylarni.

  3. nie lubię pić pisze:

    Będę bardzo wdzięczny za rozwinięcie obu postów.

  4. Wojtek pisze:

    Witam Panie Tomku a czy mogłby Pan spróbowac Aberlour 12y double cask? ciekawy jestem opini i notki smakowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

« »
Scroll to top
 

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"