Dzisiaj Caol Ila 16 yo z serii The Single Malts of Scotland zabutelkowana w mocy beczki w wieku 16 yo. Brzmi dobrze 😀
Caol Ile zna chyba kazdy amator whisky torfowej. Destylarnia ta słynie z produkcji umiarkowanie torfowej whisky, która doskonale nadaje się do wprowadzania do świata „torfiaków” ponieważ pokazuje już czym są aromaty dymne, ale nie jest jeszcze tak ekstremalna jak np. Laphroaig czy Ardbeg, które są whisky dla bardziej „zdeklarowanych” i zorientowanych na dym, dym, dym miłośników Islay.
Jak smakuje Caol Ila 16 yo?
Szczegóły butelki: SMS, 11.01.1991 – 10.09.2007, hoghshead no. 610, 235 bottles
Notka smakowa
Oko: białe wino
Nos: 21 – czysty i gładki dym z lekkimi akcentami cytrusowymi pod spodem. Prosty i dobry.
Język: 21 – oleista i szybko zdobywająca język
Finisz: 22 – dymna, zdobywa język i mocno rozgrzewa. Trwający i pięknie zbalansowany finisz z ledwo dostrzegalnymi akcentami owocowymi. Nie ma w nim głębi, ale ujmuje mnie swoją równością.
Balans: 21 – bardzo równa i wyważona
ABV: 57,5%
Total: 85