Talisker 10 yo – jak smakuje?

Talisker 10 yo to umiarkowanie torfowa whisky z destylarni na przepięknej wyspie Skye. Ponieważ to świetny malt dla początkujących amatorów whisky dymnych, postanowiłem o nim napisać.

Talisker 10

Wiążę z tą destylarnią bardzo przyjemne wspomnienia ponieważ oprócz tego, że jest pięknie położona, w odległości 200 m od niej można kupić przecudne małże św. Jakuba, ostrygi i langustynki w wyjątkowo korzystnych cenach…

SONY DSC

a później można zejść piechotą na pobliskie molo i oddać się połowowi makreli mając Taliskera za plecami.

Talisker 10

Dla mnie to wakacje idealne choć trzeba przynzać, że momentami trochę pada:

SONY DSC

 

Jak smakuje Talisker 10 yo?

A poniżej moje spotkanie z Taliskerem 10 yo – jedną z najpowszechniej dostępnych whisky słodowych i bez wątpienia najpopularniejszą whisky torfową, która nie pochodzi z Islay 😀

Oko:  ciemnozłoty
Nos: 20 – niezbyt lotny, średnio dymny, pod spodem suszone owoce, bardzo przyjemny
ale nie powalający
Język: 20 – oleisty i delikatny z charakterystyczną pieprznością
Finisz: 21 – przyjemny torfowy finisz z paprykową pieprznością, mocno rozgrzewający na końcu.
Balans: 20
Total: 81/100
Cena: PLN 199



Kieliszki do degustacji whisky



Nowy rozlew wódki Miler Spirits

13 Responses to Talisker 10 yo – jak smakuje?

  1. tester pisze:

    Ja w nim jeszcze znajduję sól morską idealnie wkomponowaną w całość 🙂

    • Czarnoskrzydły pisze:

      To prawda. Talisker mi też wydał się , i to nawet więcej niż trochę , słonawy w smaku , pod zasłoną dymu i torfu. Ale w zapachu czułem też nutę….. opon 😛 może to jakieś spaczenie mojego węchu , a może to że bawiłem się w porównanie z słodko-kwiatowym Glengoynem , ale na pewno ten efekt mi się spodobał 🙂

    • brz pisze:

      Zdecydowanie tak! Ciekawa morska słoność, która kompletnie mnie w tej whisky zachwyciła. Czytałem gdzieś, że podobno w magazynach Taliskera w oknach nie ma nawet szyb, żeby beczki chłonęły jak najwięcej morskiego powietrza.

      Nie jest może whisky, która smakowała mi najbardziej z wszystkich (niewielu bo niewielu) do tej pory testowanych, ale gdybym miał wybrać tylko jedną, która zawsze byłaby w barku – to byłby własnie on. Bardzo solidna, męska ruda.:)

    • Jurek pisze:

      ja dopiero zaczynam przygodę z whisky i próbowałem jej, niestety mi nie podchodzi jest dla mnie za wyrazista, wszystko uderza w zmysły i powstaje mi na podniebieniu niesmaczny koktajl i właśnie chyba słoność mi tam przeszkadza.
      NIe mniej jednak znam osoby, które uwielbiają ten wariant whisky.

  2. Maciej pisze:

    Mam takie pytanie w czym leżakował single malt zanim powstał burbon?

    • Czarnoskrzydły pisze:

      W beczkach po winie 🙂 Obecnie spora część Single Malt leżakuje podstawowo w beczkach po bourbonie , druga spora reszta w beczkach po np. Sherry i innych. Są nawet egzemplarze leżakujące w beczkach po rumie. Dodać do tego sporo egzemplarzy które leżakują parokrotnie w różnych beczkach. Różnorodność technik obecnie jest spora , dla każdego coś się znajdzie!

  3. asd pisze:

    w cenie do 170zł to naprawde świetna propozycja.

    Zbalansowany, ciekawy , z charakterem, a jednoczesnie badzo przystepny.

  4. Tom pisze:

    Talisker 10 yo jest to pierwszy SM jaki miałem okazje skosztować (prezent od żony 🙂 ). Zdecydowanie słony w smaku, woda morska, wodorosty i pieprz. Wspaniałe połączenie. Jest to whisky do którego warto wracać. Dziś kupiłem kolejną, a na dnie barku znalazłem butelkę po pierwszym Talisker, mimo, że skończył się już jakiś czas temu, to korek nadal intensywnie pachnie 🙂

  5. DZODZO pisze:

    Dlaczego nikt nie wspomniał o smaku suszonej śliwki na koniec ?:) Niesamowite to jest ,jeszcze nigdy nie miałęm okazji takiego smaku w whisky spotkać 🙂

  6. Macmac pisze:

    Panie Tomku, czy planuje Pan nagranie filmu o tej whisky? Z wielką chęcią bym takiego wysłuchał.
    Pozdrowienia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

« »
Scroll to top
 

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"