Glentauchers 1979 – 1996, GMP – jak smakuje?

Destylarnię Glentauchers założył James Buchanan, o którym pisałem przy okazji blendu Black & White. Whisky ta jest niezwykle rzadka więc kiedy nadarza się okazja należy od razu jej spróbować. Mi taka okazja nadarzyła się w hotelu w Stromness na wyspie Orkney. W barze, o którym pisałem tutaj znalazłem zapomnianą butelkę Glentauchers od niezależnego dystrybutora Gordon & McPhail. Nic dziwnego, że barman został natychmiast zaangażowany do jej odkurzenia 😀

Notka Smakowa

Oko: miedziana
Nos: 21 – owocowa, mocno słodowa, słodka, bardzo delikatna, lekko ziemista i roślinna
Język: 20 – delikatna i oleista
Finisz: 20  – słodka, karmelowa, nie-owocowa, czekoladowa, delikatna, dobry malt dla początkujących choć pewnie niewielu z nich się z nim spotka.
Balans:  20
ABV:  40%  – what a shame 🙁
Total: 81/100



Kieliszki do degustacji whisky



Nowy rozlew wódki Miler Spirits

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

« »
Scroll to top