Dzisiaj Laphroaig 19 yo – kolejne spotkanie z torfową whisky z tej destylarni. Tym razem jest to wypust 300 butelek dziewiętnastoletniego bottlingu IB z serii The Old Malt Cask zabutelkowany przez Douglas & Laing. Whsiky destylowana w kwietniu 1992, a butelkowana w maju 2011.
Jak smakuje Laphroaig 19 yo?
IB Douglas & Laing (OMC)
Oko: złoty
Nos – 22 – Oczywiście dymna, ale w zupełnie inny sposób niż podstawki z tej destylarni. Po aeracji kłęby dymu wprawdzie nie znikają, ale zdecydowanie łagodnieją pokazując słodkie aromaty owocowe i kremowo-maślane.
Język – 21 – oleista, przyjemna
Finisz – 20 – zapach zapowiadał rzeczy niesamowite, ale niestety (choć dla niektórych może stety) finisz jest zdecydowanie bardziej dymny i nie pokazuje już tak przyjemnej złożoności jaką odczuwałem na nosie.
Balans – 20
Total: 83/100 = warta poznania
ABV: 54%
Cena: 500 PLN
Po przeczytaniu
Jeśli ten wpis Ci się przydał, będę wdzięczny jeśli polubisz go na Facebooku klikając przycisk po lewej stronie.
Jeśli chcesz, możesz też wrzucić go na Twittera, Google + lub inny Wykop