BenRiach Heart of Speyisde single malt whisky

BenRiach Heart of Speyside to bardzo podstawowa whisky, która doskonale nadaje się to tego, aby przesiąść się z blendów na królewską kategorię single malt Scotch whisky.

O destylarni BenRiach

BenRiach Heart of Speyside

 

BenRiach to typowy „Speysider”, który leżakuje w beczkach po sherry. Destylarnia położona jest po sąsiedzku z destylarnią Longmorn ponieważ oba zakłady miały tego samego założyciela – Johna Duffa. BenRiach powstała w 1898 roku, ale zamknięto ją już w roku 1900 z powodu kryzysu na rynku whisky. To niewiarygodne, ale od tego momentu, destylarnia przez ponad 60 lat służyła wyłącznie do słodowania jęczmienia i przechowywania beczek whisky Longmorn.

Dopiero w 1965 roku BenRiach została kupiona przez Glenlivet Distillers, aby po trzech latach być odsprzedana koncernowi Seagrams, który to z kolei w 2001 roku stał się częścią dobrze znanego moim czytelnikom Pernod Ricard. Dopiero w 2004 destylarnia została pozyskana przez niezależnych inwestorów, na czele których stanął Billy Walker. Powstała wtedy firma BenRiach Distillery Company Limited, która najwyraźniej radzi sobie bardzo dobrze ponieważ w roku 2008 przejęła destylarnię GlenDronach.

Jak smakuje BenRiach Heart of Speyside?

BenRiach Heart of Speyside to whisky, która otwiera portfolio wielu dostępnych wersji OB whisky BenRiach. Oczywiście można spodziewać się, że jako typowy „Speysider” pokaże nam lekkość, roślinność i kwiatowość. Nic dziwnego, profil whisky wprowadzającej do świata destylatów powinien przecież być przystępny.

Oko: słomkowa
Nos  – 18- deserowy aromat dfs stonowany słodki zapach z suszonymi owocami w tle.
Język – 18 –delikatna i średniooleista
Finisz – 18 -przyjemny, ekstraktywny, rozgrzewający, czekoladowy, nieco krótki, ale z dobrze ukrytym alkoholem
Balans  – 18 
Total
72/100 = zadowalająca dla początkujących
ABV
40%

 



Kieliszki do degustacji whisky



Nowy rozlew wódki Miler Spirits

4 Responses to BenRiach Heart of Speyisde single malt whisky

  1. Torfiak pisze:

    „BenRiach to typowy „Speysider”, który leżakuje w beczkach po sherry.”

    a nie leżakuje czasem w beczkach po burbonie ?

  2. Maciek W. pisze:

    Oczywiście, że po burbonie, ale to szczegół 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

« »
Scroll to top
 

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"