Acorn’s Highland Park 16 yo to rzadka wersja Highland Park, czyli popularnej whisky z Orkadów, wypuszczona na rynek japoński. Highland Park to whisky, która stosuje tradycyjne podejście do produkcji whisky, przez co ma wielu zwolenników i nie ukrywam, że ten wypust jest dla mnie naprawdę ciekawy.
Jak widać, z kontretykiety zbyt wiele się nie dowiemy 😛
Jak smakuje Acorn’s Highland Park 16 yo?
Oko – białe wino
Nos – 23 – lotna, słodka, ciasteczkowa, a później roślinna i delikatnie kwiatowa. Złożona i przyjemna. Zapowiada się niezły „hapek”.
Język – 22 – oleista, słodka i ekstraktywna, ściąga mi cały język
Finisz – 22 – słodka, czekoladowa, „cukiernicza” o potężnym smaku, delikatnie pieprzna na końcu i przyjemnie rozgrzewająca. Bardzo trwający, słodki finisz o smaku niemalże mlecznej czekolady. Nie jest potężnie złożona, ale jest smaczna i ładnie skomponowana. Jestem zadowolony!
Balans – 22
Total – 89/100
ABV – 54,8%
Jeśli zastanawia Cię w jakich kieliszkach piję koniecznie zajrzyj tutaj.
Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym jak degustować whisky przeczytaj ten wpis.


