Chcesz wziąć udział w degustacji whisky ze mną?
Sprawdź kiedy poprowadzę kolejną w Twoim mieście

Whisky single malt dla początkujących – 10 butelek, które musisz znać. Właściwa kolejność!

Postanowiłem, że napiszę artykuł o whisky single malt dla początkujących już jakiś czas temu, jednak to Wasza reakcja na przegląd whisky dla początkujących utwierdziła mnie w przekonaniu, że taki materiał jest naprawdę potrzebny.

 

Poniżej artykuł z poszerzonymi informacjami o whisky 😀 

Whisky single malt dla początkujących – jak je wybrałem

W Szkocji jest w tej chwili ponad 120 destylarni whisky szkockiej. Jest to zatem dość obszerna kraina trunków, w których nie tak łatwo się połapać.

  1. Starałem się wybrać ogólnodostępne single malt whisky

    Świat whisky obfituje w edycje limitowane, degustacje których mogą stanowić bardzo ekscytujące doświadczenia dla miłośników whisky. Jednak trzeba powiedzieć wprost. Po co komu informacja o tym, że jakaś whisky jest atrakcyjna, skoro jej zakup jest trudny lub wiadomo, że za jakiś czas jej nie będzie?

  2. Starałem się wybrać whisky o różnorodnych profilach smakowych 

    Single malt whisky, jako kategoria trunków zdecydowanie prezentuje największe zróżnicowanie smakowe wewnątrz jednego rodzaju trunków od smaków deserowych do smaków dymnych. Uznałem, że na tym etapie musimy choćby liznąć ich wszystkich. Na tym etapie trzeba napisać też jasno: różnice pomiędzy dwoma single maltami są znacznie bardziej wyraźne niż różnice pomiędzy różnymi blendami. Często spotykane kłótnie „znawców”, którzy twierdzą, że jeden blend jest 100x albo nawet 200x lepszy od drugiego, bledną w obliczu single malt whisky. W zasadzie to można by napisać, że osoby, które kłócą się o takie rzeczy nie mają nawet pojęcia jak bardzo nie mają pojęcia o whisky.

  3. Dym dopiero teraz 

    Pod poprzednim przeglądem pojawiło się dużo opinii o tym, że brakuje w nim whisky dymnej. Abstrahując od komentarzy skrajnych, według których „trzeba dać Laphroaiga na samym początku żeby się początkujący nauczył” to uważam, że wciskanie komuś whisky dymnych na siłę jest nonsensem. Owszem, przyznaję, że nieliczny odsetek pijących lubi whisky dymne po pierwszym spróbowaniu, ale dowiedziałem się o tym fakcie będąc praktykiem i obserwując zrażone miny wielu degustujących niegotowych na whisky mocno torfowe. Według mnie dobry moment na whisky torfową to kiedy zainteresowanie tematem whisky jest na tyle duże, ze degustator zaczyna sam jej szukać. Napisawszy to uważam, że whisky torfowych nie można się bać, ale o tym opowiem w jednym z kolejnych wpisów.

  4. Poniższe whisky to wybór subiektywny

    Stali czytelnicy doskonale wiedzą, że zawsze kiedy mogę podkreślam, że jestem praktykiem, a nie teoretykiem. To co mówię płynie oczywiście z przemyśleń, ale zawsze popartych obserwacjami rzeczywistości. Mam naprawdę dużo okazji do czynienia takich obserwacji. Całkiem niedawno wróciłem z Miler Tour gdzie działo się to:

    FOTKA Z MILER TOUR  KOLAŻ

    To co napisałem powyżej wcale nie oznacza, że musisz się ze mną zgadzać. W ogóle nie ma takiej konieczności. Zaznaczam jednak, że dyskusja wymaga pewnego poziomu. Przekleństwa, zniewagi i sądy niepoparte żadnymi argumentami są poniżej tego poziomu. Jeśli zatem masz umiejętność prowadzenia kulturalnej dyskusji, to mam nadzieję, że Ty też i podzielisz się swoją wizją whisky single malt dla początkujących w komentarzach!

No dobra, zobaczmy zatem jakie są najlepsze whisky single malt dla początkujących:

I. Auchentoshan 12 yo

Jak wiadomo whiskey irlandzkie słyną z tego, że są trzykrotnie destylowane. Warto jednak pamiętać o tym, że istnieją wciąż destylarnie, które produkują w ten sposób whisky w Szkocji, a Auchentoshan wręcz z tego słynie. Potrójna destylacja sprawia, że mamy do czynienia z whisky o lekkim i łagodnym profilu co sprawiło, ze wybrałem ją jako whisky nr 1 w tym przeglądzie i bez wątpienia może podobać się miłośnikom whisky.

Podsumowanie

Auchentoshan reprezentuje region Lowlands. Destylarnia ta powstała w 1823 roku i ma moc przerobową sięgającą 2.000.000 litrów rocznie. Należy ona do firmy Morrison Bowmore, czyli de facto do amerykańsko-japońskiego koncernu Beam-Suntory, tak to ci od Jim Beama. Koszt butelki to około 140 zł.

  • Region: Lowlands
  • Moc przerobowa: 2.000.000 litrów rocznie
  • Właściciel: Morrison Bowmore (Beam Suntory)
  • Cena detaliczna: 140 zł

II. Glenkinchie 12yo

Glenkinchie to whisky z Lowlands, czyli ogrodów Szkocji, która słynie z łagodnych, roślinnych i floralnych aromatów, które są łatwe do zaakceptowania na podniebieniu przez osobę początkującą, ale jednocześnie wyraźnie inne od słodszych whisky ze Speyside. Glenkinchie została uwzględniona przez swojego producenta w kolekcji Classic Malts, czyli zestawie whisky, które najlepiej reprezentują swoje regiony.

Podsumowanie

Glenkinchie to popularna destylarnia z regionu Lowlands, która powstała w 1837 roku i jej roczna moc produkcyjna to 2,5M litrów. Glenkinchie należy do koncernu DIAGEO. Warto dodać, że oprócz Johnniego Walkera koncern ten ma także 28 destylarni whisky słodowej w Szkocji, które łącznie produkują w ciagu roku aż 115M litrów szkockiej. Cena butelki whisky Glenkinchie to około 160 zł.

  • Region: Lowlands
  • Moc przerobowa: 2.500.000 litrów rocznie
  • Właściciel: DIAGEO
  • Cena detaliczna: około 160 zł

III. Glenlivet 12 yo

Glenlivet to sława ze Speyside. Kilka lat temu destylarnia podwoiła swoją moc produkcyjną co sprawia, że wśród znanych destylarni konkurować z nią mogą jedynie Glenfiddich i Glen Ord. Glenlivet to malt lekki, waniliowy, roślinny.

Podsumowanie

Glenlivet to destylarnia gigant o mocy przerobowej sięgającej ponad 10M litrów rocznie, która często polecana jest jako whisky single malt dla początkujących. Jak by ktoś nie wiedział, to bardzo dużo. Glenlivet należy do koncernu Pernod Ricard, który jest właścicielem także innych znanych marek jak Ballantine’s i Chivas Regal. Butelkę Glenlivet 12yo kupisz za około 150 zł.

  • Region: Speyside
  • Moc przerobowa: 10.000.000 litrów rocznie
  • Właściciel: Chivas Brothers Ltd (Pernod Ricard)
  • Cena detaliczna: 150 zł

Czy dodawać coli?

Jeśli przeszliście już przegląd whisky dla początkujących to jest to Wasze 4. spotkanie z single maltem i z pewnością dostrzegacie już, że intensywność smaku tej whisky jest bardzo wysoka co bez wątpienia może się podobać. W tym zestawie whisky cola nie będzie potrzebna, jednak jeśli chcecie wiedzieć czy warto jej dodawać, obejrzyjcie moje video na ten temat!

IV. The Singleton 12 yo

The Singleton to bez wątpienia jedna z najsławniejszych na świecie whisky single malt dla początkujących. The Singleton to whisky słodka, łagodna i lekka w naturze.  Sytuacja, którą wnosi do gry ta whisky jest bardo ciekawa ponieważ nie pochodzi ona z jednej destylarni! Pierwotnie whisky te produkowano w destylarni Auchroisk, ale dzisiaj powstaje ona w aż trzech destylarniach:

  1. Konsumenci z USA piją whisky The Singleton produkowaną w destylarni Glendullan
  2. Konsumenci z Azji piją whisky The Singleton produkowaną w destylarni Glen Ord
  3. Konsumenci z Europy piją whisky The Singleton produkowaną w destylarni Dufftown

Te trzy destylarnie mogą wyprodukować 22.300.000 litrów rocznie.

Podsumowanie

The Singleton na rynku europejskim  to whisky z destylarni Dufftown, która powstała w 1896 roku i szczyci się mocą przerobową na poziomie niespełna 6M litrów . The Singleton należy do koncernu DIAGEO, który jest największym producentem alkoholi na świecie, a jego najsławniejszym produktem jest omawiany już wielokrotnie na moim kanale blend Johnnie Walker. Butelka whisky The Singleton 12 kosztuje około 130 zł.

  • Region: Speyside
  • Moc przerobowa: Europejska wersja whisky The Singleton pochodzi z destylarni Dufftown, której moc przerobowa to około 6.000.000 litrów rocznie. Warto jednak dodać, ze jako marka oparta o trzy destylarnie łączna moc przerobowa marki The Singleton to 22.300.000 litrów rocznie co czyni markę The Singleton najpotężniejszą marką świata.
  • Właściciel: DIAGEO
  • Cena detaliczna: około 130 zł

Kieliszki do picia whisky

Oczywiście whisky to podstawa, ale jak wiadomo single malty to nie łycha do coli. O ile whisky z tej listy można od biedy wypić w tumblerze i to być może nawet z lodem, na pewno najbardziej profesjonalne podejście wymagać będzie zastosowania kieliszków tulipanowych. Z dumą mogę napisać, że już wiele lat temu zacząłem dostarczać takie kieliszki fanom whisky i to w formie najwspanialszej ponieważ ręcznie formowanej. Jeśli ten temat jest dla Was interesujący, koniecznie przeczytajcie mój artykuł o kieliszkach do whisky.

V. Aberlour 12 yo

Aberlour to whisky ze Speyside, która słynie z leżakowania w beczkach po sherry co wniesie do gry aromaty suszonych owoców i konfitur. Według mnie będzie to wyraźna zmiana kierunku względem poprzednich whisky.

Podsumowanie

Aberlour 12yo to popularna whisky single malt dla początkujących z regionu Speyside. Destylarnia Aberlour powstała w 1826 roku i produkuje rocznie 4M litrów. Właścicielem Aberlour jest firma Chivas Bros, która należy do koncernu Pernod Ricard, czyli tych od Ballantine’s. Pernod Ricard produkuje rocznie około 70M litrów whisky. Cena butelki Aberlour 12 to około 170 zł.

  • Region: Speyside
  • Moc przerobowa: 4.000.000 litrów rocznie
  • Właściciel: Pernod Ricard
  • Cena detaliczna: około 160 zł

VI. Glendronach 12 yo

Kolejna whisky powstała pod wpływem beczek po sherry. Pełna w smaku i przyjemna.

Podsumowanie

Glendronach 12yo to popularna whisky z regionu Highlands. Destylarnia Glendronach powstała w 1826 roku i należy do koncernu Brown Forman, czyli właścicieli Jacka Danielsa. Jej roczna moc produkcyjna to niespełna 1,5M litrów. Cena butelki to około 170 zł.

  • Region: Highlands
  • Moc przerobowa: 2.500.000 litrów rocznie
  • Właściciel: DIAGEO
  • Cena detaliczna: około 180 zł

AROMATY

Jeśli interesują Cię single malty, z pewnością chcesz także wiedzieć jak zacząć je degustować z przyjemnością i nauczyć się rozpoznawać w swojej whisky różne zapachy nazywane aromatami. Wbrew temu co wszyscy myślą, rozpoznawanie ich nie jest aż takie trudne, najgorsze jest przywołanie odpowiedniej nazwy aromatu. Na szczęście można tego się nauczyć dzięki wzorcom aromatycznym, o których artykuł przeczytać można tutaj.

VII. Dalmore 12 yo

Dalmore to whisky z Highlands, w słąwnej butelce z jeleniem „dwunastakiem”. Przez 9 lat leżakowana jest w beczkach po bourbonie i potem przez 3 lata w beczkach po sherry oloroso. Wanilia, rodzynki, skóra i dużo słodyczy.

Podsumowanie

Dalmore 12 yo to popularna whisky z regionu Highlands. Destylarnia ta powstała w 1839 roku i należy do firmy Whyte & Mackay. Jej roczna moc produkcyjna to ponad 4M litrów. Cena butelki to około 200 zł.

  • Region: Highlands
  • Moc przerobowa: 4.250.000 litrów rocznie
  • Właściciel: Whyte & Mackay (Emprador)
  • Cena detaliczna: około 200 zł

VIII. Old Pulteney 12 yo

Daleko wysunięta na północ destylarnia whisky, która produkuje whisky nieco mniej przymilną niż poprzednicy, ale i tak postanowiłem wpisać ją na listę whisky single malt dla początkujących. Wielu miłośników whisky rozprawia o tym czy czuć w niej smak słony. Możecie sprawdzić sami.

Old Pulteney 12yo whisky single malt dla początkujących

Podsumowanie

Old Pulteney 12yo to popularna whisky z regionu Highlands. Destylarnia Old Pulteney powstała w 1826 roku i należy do Inver House Distillers. Jej roczna moc produkcyjna to ponad 1,5M litrów. Cena butelki to około 200 zł.

  • Region: Highlands
  • Moc przerobowa: 1.600.000 litrów rocznie
  • Właściciel: Inver House Distillers
  • Cena detaliczna: około 200 zł

IX. Springbank 10 yo

Szczerze mówiąc, nie jestem w 100% przekonany, że Springbank 10 yo to whisky single malt dla początkujących. Postanowiłem jednak umieścić ją w tym przeglądzie z dwóch powodów: po pierwsze to jedyna niekorporacyjna whisky w tym przeglądzie, a po drugie reprezentuje ona region, w którym w tej chwili działają tylko trzy destylarnie, a Springbank jest bez wątpienia najlepszą z nich.

Springbank 10yo whisky single malt dla początkujących

Podsumowanie

Springbank 10yo to popularna whisky z regionu Campbeltown. Destylarnia powstała w 1828 roku i należy do firmy J&A Mitchell, która jest także właścicielem destylarni Glengyle oraz słynnego niezależnego bottlera Cadenheads. Jej roczna moc produkcyjna to niespełna 750.000 litrów. Cena butelki to około 220 zł.

  • Region: Campbeltown
  • Moc przerobowa: 750.000 litrów rocznie
  • Właściciel: J&A Mitchell
  • Cena detaliczna: około 220 zł

X. Caol Ila 12 yo

Caol Ila to whisky pochodząca z legendarnej wyspy Islay. To dymny malt, który z pewnością dla wielu osób będzie nowością. Niemniej uważam, że trzeba ją poznać. Umiarkowana, ale wyraźna dymność i morskie aromaty. Na zdrowie!

Caol Ila 12yo whisky single malt dla początkujących

Podsumowanie

Caol Ila 12 yo to znana destylarnia z wyspy Islay, która produkuje dymny destylat, który postanowiłem uwzględnić w przeglądzie whisky single malt dla początkujących. Destylarnia powstała w 1828 roku podobnie jak prawie 1/3 destylarni whisky w Szkocji należy do DIAGEO. Jej roczna moc produkcyjna to niespełna 6.500.000 litrów. Cena butelki to około 180 zł.

  • Region: Islay
  • Moc przerobowa: niemal 6.500.00 litrów rocznie
  • Właściciel: DIAGEO
  • Cena detaliczna: około 180 zł

A teraz dlaczego uważam, że to dobry przegląd? Podsumowanie przeglądu

Warto podkreślić, że to zestawienie jest nie tylko reprezentacyjne, ale także reprezentatywne dla szkockiego gorzelnictwa.

Przegląd objął whisky ze wszystkich regionów produkcji maltów z czego największe: Speyside i Highlands reprezentują po 3 destylarnie, Lowlands 2, a Campbeltown i Islay po jednej. Co ciekawe wszystkie prezentowane butelki pochodzą z destylarni powstałych w XIXw. z czego najstarsza to Auchentoshan zbudowana w 1823, a najmłodsza to Dufftown z 1896.

Omówione destylarnie znajdują się na bardzo różnych poziomach wolumentów produkcji rozciągniętych od ponad 10M rocznie w przypadku Glenlivet do mniej niż 1M w przypadku Springbank.

Prezentowane w tym odcinku whisky pochodzą od aż 7 producentów z czego po dwie destylarnie reprezentują największych graczy, czyli DIAGEO z flagowym produktem jakim jest omówiona w poprzednim odcinku whisky mieszana Johnnie Walkerem i Pernod Ricard z flagowym produktem jakim jest blend Ballantine’s. Warto dodać, że obok whisky korporacyjnych pojawiła się także destylarnia Springbank znajdująca się w rękach prywatnych.

Podsumowanie

Mam nadzieję, że ten przegląd się Wam spodobał! Zdaję sobie sprawę, że to tematyka nieco mniej zaawansowana niż często na łamach MilerPije.pl, ale według mnie to ważne żeby pisać także dla osób, które zaczynają, bo przecież każdy kiedyś zaczynał.

W nieodległej przyszłości planuję także przygotować przeglądy whisky dla osób średniozaawansowanych oraz przegląd whisky dymnych!

Jeśli jednak czujecie niedosyt już teraz, przejrzyjcie także przegląd whisky dla osób początkujących bez podziału na kategorie.

 

 



Nowy rozlew wódki Miler Spirits

Zestawy do nauki degustacji

Kieliszki do degustacji whisky

6 Responses to Whisky single malt dla początkujących – 10 butelek, które musisz znać. Właściwa kolejność!

  1. darot pisze:

    Witam
    Moze stworzylby Pan tez ranking whisky single malt scotch, polecanych dla osob zaawansowanych? miedzy 200-400 zl
    tylko zeby ranking byl godny polecenia, zeby to nie byla tylko promocja (reklama) danych whisky 😉

  2. darot pisze:

    Swietny art, takie art lubie,
    „W nieodległej przyszłości planuję także przygotować przeglądy whisky dla osób średniozaawansowanych oraz przegląd whisky dymnych”
    to jest swietna wiadomosc!!
    nie mam pomyslu z czym wyruszyc dalej, mysle ze taki art gdyby sie pojawil napewno pomogłby mi w podjeciu decyzji o zakupie kolejnej whisky,
    powtarzam sie ale wczesniejszy art dla poczatkujacych (z prawej strony ekranu) bardzo mi pomogl w podjeciu decyzji o zakupie pierwszych butelek whisky,
    po zakupie 4 butelek dla poczatkujacych, zdecydowalem ze nastepne whisky beda torfowe, sprobowalem 3 (Laphroaig 10, Ardbeg Ten, Lagavulin 16) stwierdzilem ze chcialbym zostac przy whisky mocniejszych w smaku, bardziej wyrazistych, nie dla poczatkujacych, nie musza to byc whisky typowo torfowe….. na obecna chwile moje ulubione whisky to…. Lagavulin 16, dalej Ardbeg Ten, Laphroaig 10, Bunnahabhain 12, Glenkinchie 12…..
    bede czekal na ten art, liczac ze pomoze mi w zakupie kolejnej lub kolejnych butelek whisky, pod warunkiem ze cena bedzie na moja kieszen 🙂

  3. jarx pisze:

    Przegląd rzeczywiście bardzo wszechstronny i uwzględniający wiele aspektów, jak dominujące nuty, producenci, regiony, w podobnym wieku i zakresie cenowym, aczkolwiek największym mankamentem jest dostępność poszczególnych propozycji. Ale gdyby autor kierował się li tylko tym kryterium, to w zestawieniu musiałby znaleźć się glenfidich 12, który jest bodaj najpopularniejszym singlem, którego już chyba każdy próbował. Mniemam, że intencją autora było niejako „zmuszenie” adepta do wysilenia się w zakresie poszukiwań wskazanych butelek, co niewątpliwie wpłynie na doznania smakowe.

    • Tomasz Miler pisze:

      Dzięki za komentarz! Według mnie te malty są łatwe do znalezienia. Natomiast Glenfiddich i ogólnodostępne butelki zawarłem w przeglądzie dla osób absolutnie początkujących.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

« »
Scroll to top