Chcesz wziąć udział w degustacji whisky ze mną?
Sprawdź kiedy poprowadzę kolejną w Twoim mieście

Przegląd koniaków

Opublikowałem ostatnio 100. alkohol na Milerpije.pl co było dla mnie wielkim wydarzeniem. Postanowiłem, że notki smakowe będą teraz dodawane dużo częściej ponieważ degustuje zdecyodwanie więcej niż opisuję i mam w tej chwili zaległości opiewające na około 50 pozycji. Oprócz tego zaczynam na poważnie myśleć o wprowadzeniu punktacji do moich notek. Jest to coś przed czym uciekałem … ale bez powodzenia. Chciałbym żeby mój blog mógł być przewodnikiem po świecie alkoholi. Żeby tak się stało, konieczna jest możliwość porównywania ich w sposób bardziej bezpośredni. Dlatego nie wiem dokładnie kiedy i w jakim systemie (pewnie 100 punktowym), ale ogłaszam, ze niedługo alkohole opisywane na Milerpije.pl będą miały swoje oceny, co pewnie zaskutkuje pojawieniem się rankingu pozycji opisanych na blogu.

A teraz już koniak!Więc … 🙂 whisky to wspaniały alkohol. W tej chwili, IMO, najlepszy na świecie. Trzeba jednak pamiętać, że nie ma nic dobrego w ograniczaniu się! Chcę byc otwarty na wszystkie alkohole i cały czas poszukiwać. Dlatego postanowiłem, że należy przyjrzeć się koniakom dostępnym na naszym rynku, choćby po to aby mieć bardziej rozbudowany katalog punktów odniesienia do oceny whisky. Zależy mi żeby każdy znał też podstawy teoretyczne produkcji koniaku. Nie będę jednak wyważał otwartych drzwi i odeślę Was do tekstu na Open-bar.pl, który napisałem już kilka ładnych lat temu. Kiedy czytam ten tekst uśmiecham się poneiważ czuję postęp! To dobrze 🙂

Jeśli ktoś nie ma ochoty brnąć przez tak długi artykuł, pozwolę sobie przekleić z niego i lekko uzupełnić informacje dot. etykietowania koniaku i jego wieku ponieaż są one ważne dla tego przeglądu:

VS (Very Special) lub ***,

najmłodsza eau de vie spędziła w beczce dębowej przynajmniej 2 lata.

VSOP (Very Superior Old Pale) lub Réserve,

najmłodsza eau de vie spędziła w beczce dębowej przynajmniej 4 lata

XO (Extra Old), Napoléon, Hors d’Age, Reserve de Famille, Louis XIII, Drakkar

najmłodsza eau de vie spędziła w beczce dębowej przynajmniej 6 lat.

W praktyce najbardziej prestiżowe koniaki przekraczają tą normę nawet trzy- lub czterokrotnie. Od 2016 roku minimalny wiek koniaku XO wyniesie 10 lat.

A teraz możemy już przejść do listy alkoholi, które pojawią się w przeglądzie. Nie wykluczam, że po dordze dopiszę się jeszcze kilka pozycji, ale chciałbym obiecać Wam, że tym razem przegląd nie będzie ciągnął się w nieskończoność tak jak w przypadku przeglądu whiskey irlandzkich. Skończymy go do końca przyszłego tygodnia!

Spis koniaków w przeglądzie

Hennessy Fine de Cognac

Otard VS

Park Cognac VS

Hennessy VS

Martell VS

Camus VSOP

Park Cognac VSOP

Hennessy XO

Martell XO

Park Cognac XO

Courvoisir XO

Baron Otard XO

Hennessy Paradise

Richard Hennessy

Zaczynamy w poniedziałek!

 

 

Mój najnowszy projekt

Z wielką dumą informuję, że dzięki Miler Spirits, po 100 latach nieobecności do Polski powraca kultowa brandy marki Shustoff !!! Specjalnie dla czytelników MilerPije przygotowałem możliwość zamówienia butelki wersji 11yo w cenie 129zł zamiast 169.

Żeby odebrać voucher rabatowy podaj swój adres e-mail poniżej…

15 Responses to Przegląd koniaków

  1. Krzysiek pisze:

    Bardzo dobrze, że wprowadzasz punktację, gdy jakiś czas temu Ci to sugerowałem, mocno się wzbraniałeś. Doświadczonym miłośnikom whisky to nie zaszkodzi, a nowicjuszom bardzo pomoże. Także wprowadzając punktację to nadal będzie ocena subiektywna, ale bardziej przejrzysta.
    Ja na początku kierowałem się punktacją J.M. choć często doświadczałem zawodu. Później był Jackson który w ocenach z J.M mocno się rozjeżdżał.
    Teraz najczęściej się kieruję Ralffym . Jak oceny się mocno różnią, to jest problem, ale jeśli kilka źródeł wysoko ocenia daną whisky, to jest to bardzo pomocne. Także fajnie, że i Twoją ocenę będzie można skonfrontować z innymi.
    pozdro

  2. Paweł pisze:

    Ciekawostka związana z tematem, ale przypomniało mi się jak Marian Zacharski (chyba w Rosyjskiej ruletce) opisuje swoje spotkanie z jedną z publicznych postaci w Polsce (z litości przemilczę nazwisko). Zgrywając się postawił butelkę koniaku przed gościem i zachwalał Very Special Old Piss, gość był zachwycony.

  3. jatoja pisze:

    Ranking sponsorowany przez Hennessy? 😉

    • Tomasz Miler pisze:

      To ważne żebyśmy się rozumieli w tej kwestii. Czy pytasz o to czy LVMH zapłaciło mi za zrobienie tego rankingu lub za umieszczenie w nim swoich produktów lub, o zgrozo, za ich pozytywne opisanie?

  4. Tomasz Miler pisze:

    BTW dopisałem jeszcze Martell VS i Camus XO !

  5. mm pisze:

    A czy oceny pojawia sie do poprzednich 100 wpisow?

    • Tomasz Miler pisze:

      Z pewnością będę chciał dodać oceny do niektórych wpisów z przeszłości. Niestety, do wielu alkoholi, które opisałem nie mogę już wrócić więc nie będzie ocen do wszystkich whisky.

      • K.M. pisze:

        Mam pytanie jak porównać w skali punktowej powiedzmy takiego Talisker-a 10 yo ze zwykłym blendem jakim jest Ballantines finest. Powiedzmy że Talisker dostałby 78 punktów to taki Ballantines powinien dostać ze 20 punktów, dlatego punktacja powinna być w przedziałach takich jak: blended whisky, S.M. whisky do 12 lat, S.M. whisky do 16lat i tak dalej. Czy o podobnym systemie punktowania (z kategoriami) masz na myśli?

  6. Monkey Shoulder Addict pisze:

    A gdzie Meukow? Gdzie Hine, Bisquit, Curvoisier, Maxime???
    I co tu robi Park?

  7. lukas pisze:

    Widzę, że jesteś otwarty na inne alkohole, czy w przyszłości znajdzie się również miejsce na rumy…?

    • Tomasz Miler pisze:

      Jestem również fanem rumów, ale nie wiem czy w Polsce uda mi się zebrać odpowiednio przekrojową stawkę do oceny. Na pewno jeśli natrafię na ciekawy rum to chętnie go opiszę.

    • lukas pisze:

      Super !
      Z tego co widziałem w sklepach internetowych i stacjonarnych jest coraz lepiej i można znaleźć kilka ciekawych i wartych uwagi pozycji.
      Czekam na pierwszy test…, a tymczasem wracam do czytania bloga…

  8. […] Glenlivet 15 yo to whisky, której część, przez jakiś (bliżej nieokreślony) czas leżakowana była w beczkach z dębu szypułkowego (Quercus pedunculata) rosnącego w centralnej Francji w regionie Limousin. Należy dodać, że dąb szypułkowy jest tradycyjnie wykorzystywany do leżakowania koniaku, a nie whisky. Niemal wszystkie beczki wykorzystywane do leżakowania whisky szkockiej pochodzą z USA i wykonane są z dębu białego (Quercus pedunculata). Czyni to z Glenlivet 15 yo pewnego rodzaju osobliwość. Dąb szypułkowy nadaje trunkom pieprzność, która jest mi dobrze znana z młodszych koniaków, które piłem w przeglądzie koniaków. […]

  9. Ja pisze:

    Sprawdz Cognac Paul Giraud Heritage ! Cudo!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

« »
Scroll to top