Chcesz wziąć udział w degustacji whisky ze mną?
Sprawdź kiedy poprowadzę kolejną w Twoim mieście

Original Beans

Original Beans w skrócie

  • Na każdej tabliczce jest numer pozwalający wyśledzić ją online do poziomu drzewa, na którym wyrosły ziarna, z których powstała
  • Doczekaliśmy się pierwszej w Polsce restauracji z * gwiazdką Michelin. Czekolady Original Beans polecają szefowie kuchni kilku restauracji z *** gwiazdkami (takich restauracji jest kilkanaście na świecie).
  • Portfolio Original Beans ma tylko 4 rodzaje czekolady więc doskonale nadaje się na nieabsorbujący dodatek do alkoholi mocnych, win i piwa.
  • Każda czekolada jest z innej odmiany kakaowca i z innego kraju więc łatwo je rozróżnić i dopasować do innych alkoholi.
  • Oprócz 3 gorzkich czekolad, w portfolio jest jedna czekolada mleczna, która z łatwością kradnie serca osób, które nie lubią gorzkich czekolad !
  • Koszt czekolady w detalu to zaledwie PLN 20

 

NK2_0215

 

Już podczas przeglądu koniaków zwariowałem na punkcie gorzkiej czekolady. Postanowiłem, że stworzę sieć dystrybucji luksusowych czekolad. Mam już kilka punktów sprzedaży w okolicach swojego miasta, a teraz chciałbym poszerzyć działalność na całą Polskę.

Dlaczego gorzka?

Nasz umysł jest zakodowany tak, że smak słodki postrzegamy zawsze pozytywnie. Od pierwszych chwil na świecie, pijąc mleko matki, smak słodki kojarzymy z bezpieczeństwem i przyjemnością jedzenia. Nic dziwnego, że wszystkie słodycze są obiektem pożądania każdego dzieciaka, ale czy widzieliście kiedyś dziesięciolatka, który pała miłością do gorzkiej czekolady? Raczej nie.

NK2_0196

Smak gorzki pojawia się w naszym życiu dużo później. Na początku nie lubimy grejpfrutów, oliwek, serów pleśniowych i gorzkiej czekolady. Dopiero kiedy dojrzejemy do tego, że cierpkość i wytrawność potrafią nieść ze sobą niewiarygodnie większą złożoność niż intensywna, ale płaska słodycz, rozpoczyna się prawdziwa przygoda.Tak samo było ze mną i pewnie z każdym z Was skoro czytacie mojego bloga.

Gorzka czekolada skradła mi serce podczas picia koniaków, ale szybko odkryłem, że jest tak samo dobrym dodatkiem do whisky i cygar. Świat przyjemności zaczyna zlewać się w jedną (odpowiednio fermentowaną :P) całość. Wspaniale!

W Danii?

Jakiś czas temu pokazywałem Wam kilka krótkich filmów z Danii. Nie wspominałem wtedy, że głównym celem mojej wizyty były odwiedziny na uniwersytecie kopenhaskim gdzie pracują naukowcy badający fermentację kakaowca. Wiedziałem, że chcę zająć się na poważniej czekoladą, ale w oparciu o wiedzę ze świata whisky i garniturów było dla mnie jasne, że chcąc obcować z prawdziwym luksusem nie można tak po prostu kupić czekolad w ładnych pudełkach i nadwyrężyć zaufanie, którym darzy mnie tylu czytelników. Dlatego postanowiłem najpierw zostać studentem świata czekolady, a później wydałem całe kieszonkowe 😛 na portfolia kilku najbardziej liczących się producentów.

Jadłem wszystkie te czekolady przez dwa miesiące i w końcu doszedłem do wniosku, że marką, która odpowiada mi najbardziej jest Original Beans. Niedługo później, okazało się, że marka ta jest zainteresowana współpracą ze mną…

Orignal Beans

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Original Beans okazało się być wspaniałe ponieważ  całe portfolio to zaledwie 4 czekolady! Prostota nie oznacza jednak braku kunsztu. Czekolady Original Beans otrzymały m.in. prestiżową nagrodę Academy of Chocolate w kategorii „bean to bar” i są publicznie rekomendowane jako wspaniałe dodatki do gotowania przez kucharzy z restauracji nagrodzonych *** gwiazdkami Michelin! Czekolady Original Beans są single grain – oznacza to, że etykiety podają jedną i szczególną odmianę nasion kakaowca, z którego powstała dana czekolada.

A gdyby komuś było jeszcze mało, każda tabliczka ma numer, który za pośrednictwem strony internetowej producenta pozwala wyśledzić jej pochodzenie do pojedynczego drzewa kakaowca !!! To takie podobne do „single caskowych” edycji whisky z numerem beczki i magazynu, w którym leżakowała! Zobaczcie sami:

Original Beans: Rigorously Sustainable / Luxuriously Chocolate from OriginalBeans on Vimeo.

Pochodzenie czekolady:

-„Esmeraldas Milk”, lasy deszczowe, wybrzeże Pacyfiku, Ekwador (opis na stronie produktu w sklepie)

Esmeraldas_bar

– „Beni Wild Harvest”, Boliwia  (opis na stronie produktu w sklepie)

Beni_bar

– „Piura Porcelana, Peru  (opis na stronie produktu w sklepie)

Porcelana_bar

-„Cru Virunga”, Park Narodowy Wirunga, wschodnia Demokratyczna Republika Konga (opis na stronie produktu w sklepie)

Virunga_bar

 

Współpraca?

– Mamy przyjazny cennik hurtowy,

– Zapewniamy szkolenie z degustacji czekoladyoraz wiedzę niezbędną do jej sprzedaży,

– Obsługujemy zamówienia już od 13 tabliczek i pozwalamy na mieszanie tabliczek w obrębie jednego zamówienia,

– Mamy duży zapas czekolad i dostarczamy je do Państwa na drugi dzień po złożeniu zamówienia.

Kontakt: info@spiritsandstyle.com lub tel. 61-86-42-116

 

Po przeczytaniu

Uważasz, że treść tego artykułu powinien trafić do szerszej grupy ludzi?
Będę wdzięczny jeśli polubisz go na Facebooku (lub innym wykopie) klikając przycisk po lewej stronie.

Będę też wdzięczny jeśli polubisz mój fanpage klikając w widget po prawej stronie na górze. Dzięki temu nie umknie Ci żaden wpis na tym blogu!

Zachęcam Cię też do rzucenia się w wir świata whisky ze mną!
Możesz przyjść na jedną z moich degustacji! Wystarczy, że wejdziesz na Sipofstyle i zostawisz mi swój e-mail w liście mailingowej odpowiedniego miasta. Kiedy będę je odwiedzał, na pewno dam Ci znać!

Oprócz whisky lubisz też elegancję?
Zajrzyj do wpisu na moim drugim blogu poświęconego ubraniom szytym na miarę!

 

 

 

Mój najnowszy projekt

Z wielką dumą informuję, że dzięki Miler Spirits, po 100 latach nieobecności do Polski powraca kultowa brandy marki Shustoff !!! Specjalnie dla czytelników MilerPije przygotowałem możliwość zamówienia butelki wersji 11yo w cenie 129zł zamiast 169.

Żeby odebrać voucher rabatowy podaj swój adres e-mail poniżej…

4 Responses to Original Beans

  1. Jacek pisze:

    Czyli zgadłem na fejsbuku! Bardzo ciekawa sprawa z tymi czekoladami, sam mam trudnośći ze znalezieniem dobrej do zagryzania whisky. Ze swojej strony polecam manufakturę czekolady, ale nie da rady tam wybrać pochodzenia ziaren, niestety… Ich odkryłem przy okazji wejścia piwa Smokey Joe na rynek. Piwo na słodzie wędzonym torfem i czekolada z zatopionym torfem dobrze współgrają… Co do innych wersji z kwiatami i owocami to przyznam się szczerze , że już tak mnie nie obchodziło…

    Będziemy mieli teraz recencje czekolad na twoim blogu? Tę ze słodem polecam, choć raz by zaspokoić ciekawość.
    (sprawdziłem jeszcze raz manufakturę i pochodzenie można wybrać, ale niestety zawsze są z dodatkami przypraw… soli itd… )

  2. Ania pisze:

    Bardzo fajny wpis, ale zakres cenowy przedstawionych produktów podchodzi na prawdę pod dobra luksusowe, szczególnie przy mojej skłonności do pochłaniania słodyczy 🙂

  3. Marcin pisze:

    Trzeba szukać smaków, wszędzie! pozdrawiam

  4. rico pisze:

    Popieram Marcina, trzeba smaków szukać wszędzie! Nie tylko zresztą w świecie produktów spożywczych. Ze świata alkoholi warto dobrze znać podstawową paletę rumów (tj. białych, ciemnych, w tym zwłaszcza starzonych), koniaków, brandy czy trunków w rodzaju grappy oraz calvadosu. Świat win także podpowiada wiele nut aromatycznych, w tym zwłaszcza wina wzmacniane, które nieźle mogą nauczyć oceny jakości beczki (porto, madera, sherry).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

« »
Scroll to top