Chcesz wziąć udział w degustacji whisky ze mną?
Sprawdź kiedy poprowadzę kolejną w Twoim mieście

Alkohol wieczoru #310: Kilkerran “Work in Progress” Bourbon Wood 54,1%

Kilkerran to whisky produkowana w destylarni Glengyle, której właściciele posiadają także destylarnię Springbank.

GlenGyle

Długa tradycja destylarni Glengyle sięga aż do XIX w. Niestety destylarnia została zamknięta w latach 50 poprzedniego stulecia. Na przełomie wieków, fala optymizmu wśród szkockich gorzelników doprowadziła do powstania nowych destylarni takich jak Arran (1995), Glengyle (2004) i Kilchoman (2005). Kilkerran z serii “Work in Progress” leżakowany w beczce po bourbonie zaskoczył wszystkich wysokimi ocenami wśród międzynarodowych ekspertów co spowodowało, że jego butelki zalane w liczbie zaledwie 6000 stały się dość popularne wśród miłośników whisky. Zobaczmy jak smakuje Kilkerran z destylarni Glengyle.

KIlkerran

Notka smakowa

Jeśli interesuje Was dlaczego piję akurat w takim kieliszku a nie innym, zajrzyjcie tutaj.

Oko ­ – miedziana
Nos – 21 -­ lotna, słodka, roślinna, świeże owoce, w tle delikatnie dymna, niezbyt złożona, ale bardzo przyjemna.
Język – 22 – oleista i słodka, pieprzna
Finisz – 22 – trwająca, słodka, mocno pieprzna, czekoladowa w finiszu, który rozgrzewa i przyjemnie gaśnie emanując w tle akcentami owocowymi. Whisky prosta, co w młodym wieku jest dość oczywiste, ale świetnie wyważona.
Balans – 22
Total – 87/100

Dodam jeszcze, że akurat ten Kilkerran to butelka whisky, którą warto mieć w swojej kolekcji. W sklepie przy Podgórnej 4 w Poznaniu stoi jeszcze około 20 sztuk w cenie 399. Kto pierwszy ten lepszy 😉

Kieliszki do degustacji whisky


W październiku ruszam w Polskę, aby podzielić się z Wami wiedzą o destylatach. Tym razem w różnych lokalizacjach poprowadzę dwie degustacje: "Techniki analizy sensorycznej" oraz "Produkcja Single Malt Whisky".
Kliknij poniższy baner, aby poznać więcej szczegółów! Degustacje Miler Tour

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

« »
Scroll to top