Chcesz wziąć udział w degustacji whisky ze mną?
Sprawdź kiedy poprowadzę kolejną w Twoim mieście

whisky

  • Czym różni się blended whisky od (single) malt whisky?

    Kiedy czytacie gdzieś o produkcji whisky, czytacie o single malt whisky. Na końcu autor umieszcza zwykle akapit mówiący o tym, że whisky mieszana powstaje w wyniku destylacji ciągłej (kolumnowej), a nie alembikowej i jest ona kupażem single malt whisky z wieloma rodzajami whisky zbożowej. To jednak trochę mało, żeby zrozumieć różnice pomiędzy tymi dwoma rodzajami whisky. Ponieważ przygotowuję się do ciekawego projektu związanego z najpopularniejszymi blendami (stay tuned!), postanowiłem Wam nakreślić tę istotną różnicę nieco dokładniej

    Przeczytaj cały wpis »
  • Destylarnia Braunstein: To w Danii robią whisky?

    Dania zdecydowanie nie jest krajem słynącym z produkcji whisky. Okazuje się jednak, że pod Kopenhagą leży niewielka destylarnia, która produkuje między innymi właśnie ten trunek. Braunstein to nie tylko destylarnia, ale i mikrobrowar. Powstaje tam piwo, cydr oraz całe spektrum alkoholi mocnych takich jak: wódki, gin, brandy i whisky. Destylarnia produkuje whisky od bardzo niedawna więc nie może pochwalić się jeszcze składem wiekowych beczek z destylatem. (W podobnej sytuacji jest też destylarnia Kilchoman na Islay w Szkocji.) Pierwsze beczki napełniono 22.03.2007, a sprzedaż whisky rozpoczęła się wiosną 2010. Nie oznacz

    Przeczytaj cały wpis »
  • Traceability, czyli pochodzenie alkoholu

    Zastanawiacie się czasem skąd pochodzi alkohol, który pijecie? Ja myślę o tym za każdym razem kiedy mam z nim kontakt. W przeszłości określenie pochodzenia wszystkiego wokół nas było proste i oczywiste. Dzisiaj, sprawa się komplikuje. Coraz trudniej jest określić pochodzenie wielu rzeczy. Choć napisy „Made in China”. Niektóre whisky można wyśledzić aż do pola, na którym rósł jęczmień wykorzystany przy ich produkcji! It ain’t where you from? Przy wielu alkoholach, pochodzenie jest absolutnie fundamentalne dla ich smaku. Koniak, armaniak, calvados, whisky,bourbon czy grappa wszystkie związane są z krajami swojego pochodzenia

    Przeczytaj cały wpis »
  • Czy można pić whisky z colą?

    Wszyscy o tym mówią Niemal zawsze, gdy mówię o whisky, pada pytanie, które zmusza mnie do skrywania uśmiechu na twarzy. Pytanie to z reguły uwzględnia słowo „bezcześcić” lub „znieważać”. Brzmi znajomo? Tak! „Czy mieszanie z colą to zniewaga dla whisky?”. Postanowiłem podzielić się z Wami moimi refleksjami na ten temat. TAK!!! Można pić whisky z colą. Czasem nawet jest ona tak okropna, że trzeba. I nie ma w tym nic złego, żadnej obrazy majestatu, braku finezji czy dowodu niewiedzy. Moim zdaniem alkohol przede wszystkim powinien sprawiać przyjemność (Pij odpowiedzialnie!). Picie

    Przeczytaj cały wpis »
  • Dym z dymem!

     Smak whisky torfowej jest chyba jednym z najbardziej polaryzujących na świecie, a Laphroaig to jedna z najbardziej torfowych whisky. Nic dziwnego, że jedna z jej reklam mówiła po prostu „Love it or hate it”. Torfowy smak tej whisky jest tak silny, że podczas prohibicji w USA można było sprzedawać ją jako lekarstwo…przecież tego nie da się normalnie pić! Czyżby? Bycie po środku jest chyba niemożliwe. Osobiście należę do osób uwielbiających właśnie ten styl whisky i w moich domowych zasobach pewien odcinek jednej z półek jest właśnie im poświęcony. Już po

    Przeczytaj cały wpis »
  • Bourbon – whisk(e)y amerykańska

    Czy bourbon to whisky? Pierwsi osadnicy w Ameryce Północnej szybko przekonali się, że jęczmień nie daje tam obfitych plonów. Na szczęście okazało się, że kukurydza, w którą obecny obszar USA obfituje, również pozwala na produkcję alkoholu mocnego. Produkty otrzymane w wyniku pierwszych odpędów whisk(e)y amerykańskiej były dalekie od bourbona, który znamy dzisiaj. Od czegoś trzeba jednak zacząć! Dwie pisownie, jedno słowo Każdy wnikliwy amator trunków wie, że na różnych butelkach znaleźć można zarówno pisownię whisky i whiskey. W amerykańskich przepisach prawnych używa się wyłącznie terminu ‘whisky’, jednak niektórzy producenci woleli

    Przeczytaj cały wpis »
  • Czy whisky jest dla kobiet?

    Skąd ten pomysł? Studnia ze stereotypami dotyczącymi whisky nie ma dna. Odkrywając świat whisky przed wszystkimi zainteresowanymi, staram się obalać stereotypy i promować zdroworozsądkowe podejście do alkoholu. Tym razem chciałbym rozprawić się ze stereotypem zmaskulinizowanej whisky, która rzekomo nie jest dla kobiet. Czy aby na pewno

    Przeczytaj cały wpis »
  • Wiek whisky

    Wiek whisky

    Podczas kilku ostatnich degustacji bardzo wiele osób pytało mnie o znaczenie wieku whisky. Im starsza tym lepsza, prawda? I tak, i nie. Temat ten jest rzeczywiście dość istotny i z tej przyczyny postanowiłem Wam go przybliżyć. Najmłodsza ma 3 lata… Szkockie prawo głosi, że aby destylat mógł nosić nazwę whisky, musi spędzić w dębowej beczce przynajmniej 3 lata. Taki okres uznawany jest za minimalny, aby nadać whisky jakość godną miana scotch whisky. Niektórzy mówią, że whisky w beczce śpi, ale to nieprawda. Ma tam miejsce bardzo wiele procesów chemicznych, które

    Przeczytaj cały wpis »
Scroll to top