Chcesz wziąć udział w degustacji whisky ze mną?
Sprawdź kiedy poprowadzę kolejną w Twoim mieście

single malt

  • Destylarnia Braunstein: To w Danii robią whisky?

    Dania zdecydowanie nie jest krajem słynącym z produkcji whisky. Okazuje się jednak, że pod Kopenhagą leży niewielka destylarnia, która produkuje między innymi właśnie ten trunek. Braunstein to nie tylko destylarnia, ale i mikrobrowar. Powstaje tam piwo, cydr oraz całe spektrum alkoholi mocnych takich jak: wódki, gin, brandy i whisky. Destylarnia produkuje whisky od bardzo niedawna więc nie może pochwalić się jeszcze składem wiekowych beczek z destylatem. (W podobnej sytuacji jest też destylarnia Kilchoman na Islay w Szkocji.) Pierwsze beczki napełniono 22.03.2007, a sprzedaż whisky rozpoczęła się wiosną 2010. Nie oznacz

    Przeczytaj cały wpis »
  • Alembik – o co chodzi?

    Sercem każdej destylarni whisky słodowej są alembiki (pot stills, alembiques) czyli urządzenia do destylacji. Pozornie zasada ich działania jest prosta, jednak każdy kto porwie się na zrozumienie magii tych miedzianych kolosów dojdzie do wniosku, że znalazł się w potężnym labiryncie. Co to jest alembik? Alembik to urządzenie, które służy do destylacji. Alembiki do produkcji whisky cechuje bardzo charakterystyczny kształt składający się z wielkiej kulistej komory, z której wychodzi tzw. łabędzia szyja. Zależnie od kształtu szyi oraz jej wysokości, otrzymany destylat będzie miał inne walory smakowe. Jedną z najważniejszych cech alembika

    Przeczytaj cały wpis »
Scroll to top