Chcesz wziąć udział w degustacji whisky ze mną?
Sprawdź kiedy poprowadzę kolejną w Twoim mieście

Bez kategorii

  • Miler biega

    To blog o alkoholach i każdy ma prawo pomyśleć „Co mnie obchodzi, że Miler przebiegł półmaraton. I jeszcze się chwali.”. Prawda. Ja widzę to trochę inaczej, bo ostatnio ktoś zapytał mnie bardzo poważnie czy z uwagi na moją pasję mam problem z alkoholem. Więc odpowiadam: Nie, nie mam! Trenuję z wielkim oddaniem kilka dyscyplin sportu (z których bieganie jest najbardziej towarzyskie) i jestem bardzo świadom tego, że obcowanie z alkoholem, szczególnie jeśli jest regularne, niesie ze sobą wielkie niebezpieczeństwo dla każdego, niezależnie od tego jak wymyślne są rzeczy, które pije

    Przeczytaj cały wpis »
  • Destylarnia Kozuba i Synowie

    Mam w nosie ładne butelki, tonące we flashu strony internetowe i standy w  marketach z segmentu premium. Jeśli alkohol jest dobry, nie obchodzi mnie  czy w miejscu jego powstania było ładnie czy brzydko. W ostatniej chwili trochę się zawahałem jadąc do destylarni Kozuba i Synowie. Miłe maile od Pani zajmującej się PRem, informacje o możliwościach przeprowadzenia wywiadów i nagrywania… Bałem się, że przeoczyłem moment, w którym coś wyjątkowego zmieniło się w kolejną maszynkę do budowania marki bez zważania na całą resztę. Na szczęście martwiłem się niepotrzebnie

    Przeczytaj cały wpis »
  • World Whiskies Awards 2012

    Kilka dni temu rozdano nagrody magazynu „Whisky Magazine”. Pomimo że nagrody te przyznaje się je zaledwie od 2007 roku, ich znaczenie w przemyśle whisky jest bardzo duże, a wygrane przynoszą zwycięzcom duży prestiż. W tym roku oceniano ponad 300 rodzajów whisky z Australii, Belgii, Francji, Indii, Irlandii, Japonii, Kanady, Południowej Afryki, Szkocji, Szwecji, USA i Walii. Ku zaskoczeniu (a może i nie, bo to w końcu nie pierwszy raz) wszystkich fanów whisky, najlepszą whisky słodową (single malt) świata została japońska whisky Yamazaki 25yo. Najważniejszych zwycięzców innych kategorii i podkategorii podaję

    Przeczytaj cały wpis »
  • Alkohol wieczoru #17: The Arran Malt 12 yo

    The Arran Malt to jedyna destylarnia działająca na wyspie Arran. To zaskakujące biorąc pod uwagę fakt, że w dawnych czasach nielegalnej produkcji whisky było ich około 50. Można powiedzieć, że jest to pewnego rodzaju beniaminek ponieważ destylarnia ta działa dopiero od 1995 roku (gdyby nie Kilchoman z Islay byłaby najmłodszą destylarnią SMwhisky w Szkocji). Fot. Ogla Walczykowska Typ alkoholu: whisky słodowa Wiek: 12 Oko: otwierając –> klasyczna przezroczysta butelka z korkiem. Embossing rzadko mi się podoba, ale w tym wypadku dwa wypukłe ptaki na butelce są dość stonowane i wyglądają dobrze. po nalaniu –>

    Przeczytaj cały wpis »
  • Pies czy Suka?

    To nie jest blog o koktajlach, a ja nie jestem barmanem. I dobrze, bo o ile alkohole zapełniające półki polskich barów rzadko zapierają mi dech w piersiach, cały czas mam frajdę kiedy widzę dobrze przyrządzany koktajl. A to właśnie widziałem w barze Pies czy Suka ztj. Dog or Bitch

    Przeczytaj cały wpis »
  • Ręczna produkcja szkła

    Zespół hutników i ich pomocników pracujących przy wannie z rozżarzonym szkłem to niewiarygodny widok. Piszczele tną powietrze niczym florety szermierzy, a jednak nikomu nic się nie dzieje, nie słychać tłukącego się szkła, a oparzenia są rzadkością. Powstaje najwyższej jakości szkło, do najwyższej jakości alkoholi. Jak to się dzieje? Zobaczcie sami!

    Przeczytaj cały wpis »
  • Johnnie Walker Diamond Jubilee

    Kolejny wpis o whisky typu „eksponat”. Johnnie Walker Diamond Jubilee to bardzo stary i niespotykany blend, który pojawił się na rynku z okazji „diamentowego jubileuszu” Królowej Elzbiety II. Wstąpiła ona na tron po śmierci ojca, króla Jerzego VI, a było to 6 lutego 1952 roku. Królowa ma zdrowie! Oficjalne obchody tej imponującej rocznicy zaplanowano na czerwiec, ale całe Królestwo gotowe jest już obchodzić jubileusz Miłościwie Tam Panującej na wiele sposobów. Jednym z nich jest Johhnie Walker Diamond Jubilee. Są trzy powody, dla których to dla mnie ważna whisky: zamknięto ja

    Przeczytaj cały wpis »
  • Artykuł w Dzienniku Łódzkim

    Sty 31, 12
    Bez kategorii
    Tomasz Miler
    Brak komentarzy

    Zostałem poproszony o udzielenie odpowiedzi na kilka pytań dot. brandy. Na podstawie moich odpowiedzi napisano artykuł, który ukazał się w Dzienniku Łódzkim. Zaznaczam zatem, że nie jetem jego autorem. Dodam także, że (broń Boże) to nie moje ręce ani kieliszek na zdjęciu 🙂 Wersja do poczytania tutaj.    

    Przeczytaj cały wpis »
  • Maszynowa produkcja szkła

    Stałym czytelnikom przypominam, a nowych czytelników informuję, że ten post jest jednym z elementów trzyczęściowej opowieści o produkcji szkła. Warto przeczytać jeszcze: Jak powstaje szkło? Ręczna produkcja szkła (publikacja wkrótce) Obejrzeć produkcję wyrobów szklanych z bliska nie jest łatwo ponieważ technologia stanowi największą tajemnicę niemal każdego zakładu produkcyjnego. Na szczęście huta szkła KROSNO okazała mi zaufanie częściowo odtajniając dla mnie swój proces produkcyjny, abym ja mógł zrobić to samo dla Was. Każde z nas codziennie styka się ze szkłem produkowanym maszynowo. Zobaczcie jak ono powstaje! Ryc. 1 Formowanie kropli szkła,

    Przeczytaj cały wpis »
  • Rekord Open-bar.pl

    Sty 27, 12
    Bez kategorii
    Tomasz Miler
    Brak komentarzy

    To nieładnie ciągle się chwalić, ale jestem tak zadowolony z wyniku Open-bar.pl w zeszłym miesiącu, że bardzo chcę Wam go pokazać. Sprawdzałem właśnie statystyki i okazało się, że pobiłem w tym roku maginczą granicę 100.000 odwiedzin. W bonusie pojawiło się jeszcze sporo ponad 400.000 odsłon. Docieram do ludzi! Lubię to!    

    Przeczytaj cały wpis »
Scroll to top