Chcesz wziąć udział w degustacji whisky ze mną?
Sprawdź kiedy poprowadzę kolejną w Twoim mieście

Bez kategorii

  • Alkohol wieczoru #21: Bell’s

    Koncern DIAGEO podjał decyzję o wprowdzeniu whisky Bell’s do Polski po sukcesie whisky J&B, która również do niego należy. Historia whisky Bell’s przypomina nieco historię Scottish Leader, o której pisałem ostatnio, a także Johnnie Walker, o której napiszę niedługo. Wszystko zaczęło się od sklepu spożywczego i ojca, który „przejawiał postawę przedsiębiorczą”, wybudował markę, a później zostawił ją synom. Jak widać, oni wiedzieli co z tym prezentem zrobić!

    Przeczytaj cały wpis »
  • Spis alkoholi w przeglądzie blendów

    1. Scottish Leader – 12.04.2012 2. Bell’s – 13 w piątek! 3. Old Smuggler – 16.04.2012 4. Passport – 18.04.2012 5. Grant’s – 23.04.2012 6. Golden Loch – 27.04.2012 7. Black & White – 28.04.2012 8. J&B – 30.04.2012 9. Johnnie Walker Red Label – 04.05.2012 10. Famous Grouse – 07.05.2012 11. Ballantine’s – 09.05.2012 Od kilku dni, każdego wieczora zagłębiam się w świat 10 butelek whisky mieszanej. Przyznam bez bicia, że na początku była to trudna znajomość, ale powoli zaczyna się nam układać i pojawiają się pierwsze pozytywne efekty

    Przeczytaj cały wpis »
  • Przegląd popularnych blended whisky

    Projekt: Od 12 kwietnia 2012 trzy razy w tygodniu alkoholem wieczoru na blogu będzie whisky mieszana (blended whisky) w cenie poniżej PLN 100 za butelkę 0,7l bez informacji o wieku (no age statement). W każdym wpisie znajdzie się kilka słów o marce oraz analiza sensoryczna

    Przeczytaj cały wpis »
  • Śliwowica – alkoholowe Rocket Fuel

    Nie jest tajemnicą, że interesuję się głównie whisky. Mimo to uważam, że aby dobrze odnajdywać się w swiecie alkoholi trzeba posiąść wiedzę ogólną o wszystkich ich rodzajach. Dlatego tym razem chciałbym zainteresować Was destylatem, którego historia wiąże się też z Polską. Mowa o śliwowicy. Niech moc będzie z Wami!

    Przeczytaj cały wpis »
  • Miler biega

    To blog o alkoholach i każdy ma prawo pomyśleć „Co mnie obchodzi, że Miler przebiegł półmaraton. I jeszcze się chwali.”. Prawda. Ja widzę to trochę inaczej, bo ostatnio ktoś zapytał mnie bardzo poważnie czy z uwagi na moją pasję mam problem z alkoholem. Więc odpowiadam: Nie, nie mam! Trenuję z wielkim oddaniem kilka dyscyplin sportu (z których bieganie jest najbardziej towarzyskie) i jestem bardzo świadom tego, że obcowanie z alkoholem, szczególnie jeśli jest regularne, niesie ze sobą wielkie niebezpieczeństwo dla każdego, niezależnie od tego jak wymyślne są rzeczy, które pije

    Przeczytaj cały wpis »
  • Destylarnia Kozuba i Synowie

    Mam w nosie ładne butelki, tonące we flashu strony internetowe i standy w  marketach z segmentu premium. Jeśli alkohol jest dobry, nie obchodzi mnie  czy w miejscu jego powstania było ładnie czy brzydko. W ostatniej chwili trochę się zawahałem jadąc do destylarni Kozuba i Synowie. Miłe maile od Pani zajmującej się PRem, informacje o możliwościach przeprowadzenia wywiadów i nagrywania… Bałem się, że przeoczyłem moment, w którym coś wyjątkowego zmieniło się w kolejną maszynkę do budowania marki bez zważania na całą resztę. Na szczęście martwiłem się niepotrzebnie

    Przeczytaj cały wpis »
  • World Whiskies Awards 2012

    Kilka dni temu rozdano nagrody magazynu „Whisky Magazine”. Pomimo że nagrody te przyznaje się je zaledwie od 2007 roku, ich znaczenie w przemyśle whisky jest bardzo duże, a wygrane przynoszą zwycięzcom duży prestiż. W tym roku oceniano ponad 300 rodzajów whisky z Australii, Belgii, Francji, Indii, Irlandii, Japonii, Kanady, Południowej Afryki, Szkocji, Szwecji, USA i Walii. Ku zaskoczeniu (a może i nie, bo to w końcu nie pierwszy raz) wszystkich fanów whisky, najlepszą whisky słodową (single malt) świata została japońska whisky Yamazaki 25yo. Najważniejszych zwycięzców innych kategorii i podkategorii podaję

    Przeczytaj cały wpis »
  • Alkohol wieczoru #17: The Arran Malt 12 yo

    The Arran Malt to jedyna destylarnia działająca na wyspie Arran. To zaskakujące biorąc pod uwagę fakt, że w dawnych czasach nielegalnej produkcji whisky było ich około 50. Można powiedzieć, że jest to pewnego rodzaju beniaminek ponieważ destylarnia ta działa dopiero od 1995 roku (gdyby nie Kilchoman z Islay byłaby najmłodszą destylarnią SMwhisky w Szkocji). Fot. Ogla Walczykowska Typ alkoholu: whisky słodowa Wiek: 12 Oko: otwierając –> klasyczna przezroczysta butelka z korkiem. Embossing rzadko mi się podoba, ale w tym wypadku dwa wypukłe ptaki na butelce są dość stonowane i wyglądają dobrze. po nalaniu –>

    Przeczytaj cały wpis »
  • Pies czy Suka?

    To nie jest blog o koktajlach, a ja nie jestem barmanem. I dobrze, bo o ile alkohole zapełniające półki polskich barów rzadko zapierają mi dech w piersiach, cały czas mam frajdę kiedy widzę dobrze przyrządzany koktajl. A to właśnie widziałem w barze Pies czy Suka ztj. Dog or Bitch

    Przeczytaj cały wpis »
  • Ręczna produkcja szkła

    Zespół hutników i ich pomocników pracujących przy wannie z rozżarzonym szkłem to niewiarygodny widok. Piszczele tną powietrze niczym florety szermierzy, a jednak nikomu nic się nie dzieje, nie słychać tłukącego się szkła, a oparzenia są rzadkością. Powstaje najwyższej jakości szkło, do najwyższej jakości alkoholi. Jak to się dzieje? Zobaczcie sami!

    Przeczytaj cały wpis »
Scroll to top