Chcesz wziąć udział w degustacji whisky ze mną?
Sprawdź kiedy poprowadzę kolejną w Twoim mieście

Destylarnia Braunstein: To w Danii robią whisky?

Dania zdecydowanie nie jest krajem słynącym z produkcji whisky. Okazuje się jednak, że pod Kopenhagą leży niewielka destylarnia, która produkuje między innymi właśnie ten trunek. Braunstein to nie tylko destylarnia, ale i mikrobrowar. Powstaje tam piwo, cydr oraz całe spektrum alkoholi mocnych takich jak: wódki, gin, brandy i whisky.


Destylarnia produkuje whisky od bardzo niedawna więc nie może pochwalić się jeszcze składem wiekowych beczek z destylatem. (W podobnej sytuacji jest też destylarnia Kilchoman na Islay w Szkocji.) Pierwsze beczki napełniono 22.03.2007, a sprzedaż whisky rozpoczęła się wiosną 2010. Nie oznacz to, że whisky ta jest niskiej jakości. Jest jednak oczywiste, że pominięcie procesu długiego leżakowania ma znaczący wpływ na smak i długość trwania finiszu. Sercem destylarni jest jeden alembik, który jest wykorzystywany do produkcji wszystkich rodzajów alkoholu. Oznacza to oczywiście, że np. whisky, musi przechodzić przez niego dwa razy. Jego uniwersalna konstrukcja pozwala także na produkcję innych alkoholi.

W destylarni jest także sklep, w którym można nabyć nie tylko rodzime produkty, ale także najważniejsze słodowe whisky szkockie.

W kilku słowach: mała duńska destylarnia, która świata whisky pewnie w następnej dekadzie nie zmieni, ale jeśli będzie prowadzona z pasją, bez wątpienia może doprowadzić do tego, że wielu fanów whiskyobierze ją za cel swoich podróży.

Adres
Destylarnia Braunstein

4600 Køge, Dania
http://www.braunstein.dk/
 

 

Mój najnowszy projekt

Z wielką dumą informuję, że dzięki Miler Spirits, po 100 latach nieobecności do Polski powraca kultowa brandy marki Shustoff !!! Specjalnie dla czytelników MilerPije przygotowałem możliwość zamówienia butelki wersji 11yo w cenie 129zł zamiast 169.

Żeby odebrać voucher rabatowy podaj swój adres e-mail poniżej…

2 Responses to Destylarnia Braunstein: To w Danii robią whisky?

  1. Anonymous pisze:

    chetnie odwiedze , skoro rzut beretem z CPH 🙂
    edit: poleca zmienic system komentarzy, jesli nie ma sie bloggera to trudno zostawic po sobie slad.

  2. Tomasz Miler pisze:

    Do Koge jedzie z CPH kolejka podmiejska. Można dojechać w 30 minut i potem 5 minut piechotą w stronę portu! Nie jest to najbardziej spektakularna destylarnia na świecie, ale z pewnością ma swój klimat.

    Ad. Komentarza

    Blogspot nie ma chyba innego systemu komentarzy i między innymi z tego powodu, chcę przejść na WordPressa.

« »
Scroll to top